UEFA: Minimalna kazna za Dinamo Zagreb

Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) odredila je kaznu za Dinamo Zagreb nakon incidenata u Atini prije dvije sedmice.

Tokom nereda koji su izbili između navijača Dinama iz Zagreba i AEK u Atini uoči prvog meča kvalifikacija za Ligu šampiona, jedan od navijača domaćeg kluba izgubio je život.

I dalje nije utvrđeno ko je i kako usmrtio mladića Mihalisa Kacurisa, ali tamošnja policija radi sve ne bi li se pronašao identitet krivca među, trenutno preko 100 pritvorenih lica.

Dok su jedni ka drugima prebacivali loptu krivice, UEFA je razmatrala čitav slučaj. Čak se na samom početku istrage pominjalo da bi Dinamo trebalo da bude isključen iz Evrope ove sezone, međutim, to se neće dogoditi. Zapravo, kazna je daleko manja od najavljenih.

Naime, Dinamo neće moći da vodi svoje navijače na evropska gostovanja do kraja sezone i imaće zadatak da ih potpuno spriječe u potencijalnoj realizaciji tih odlazaka.

„Prema procjeni UEFA, sve utakmice u kojima učestvuju gostujući navijači Dinama smatraju se visokorizičnim, a to je nažalost potvrđeno težinom incidenata zbog prisutnosti navijača Dinamo u Atini, uprkos odluci da im se ne prodaju karte za dotičnu utakmicu. To je takođe istaknuto u izvještaju koje sadrži informacije o incidentima koje su grčke vlasti dostavile“, stoji u saopštenju UEFA.

Zagrebački klub takođe ima obavezu izrade akcijskog plana borbe protiv nasilja.

Dinamo je sinoć eliminisan u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i igraće u plej-ofu za ulazak u Ligu Evrope protiv praške Sparte.

Foto: Guliver

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA