Tivat sjutra domaćin otvorenog prvenstva Boke u šahu

Šahovski savez Crne Gore u saradnji sa Turističkom organizacijom Tivat i Opštinom Tivat organizuje Otvoreno prvenstvo Boke u šahu za mlade, koje će biti održano sjutra, 20. aprila, u Srednjoj mješovitoj školi „Mladost”.

U sklopu manifestacije svečano će biti potpisani ugovori sa najtalentovnijim mladim šahistima koji su ove godine zavrijedili stipendiju Šahovskog saveza Crne Gore.

Podsjetimo, Šahovski savez Crne Gore odlučio je da ove godine stipendira 23 mladih šahistkinja i šahista na osnovu rezultata u prethodnoj godini.

Takmičenje se igra po ubrzanom tempu u tri kategorije: do 10, do 14 i do 18 godina.

Turnir će se rejtingovati u grupama u kojima za to postoje uslovi. Turnir je otvorenog tipa, a pravo nastupa imaju svi igrači iz zemlje i inostranstva.

Otvoreno prvenstvo Boke će se igrati po švajcarskom sistemu u 7 kola sa tempom igre od 10 minuta za partiju uz bonifikaciju od 5 sekundi za svaki odigrani potez počev od prvog.

Pobjednici u kategorijama do 10, 14 i 18 godina (dječaci i djevojčice posebno) dobijaju pehar a tri prvoplasirana takmičara medalje. Knjige su predviđene za najbolje u kategorijama: do 8, do 12 i do 16 godina.

Za pobjednika najmlađe grupe do 10 godina specijalna nagrada je potpisana tabla od strane Magnusa Karlsena, sa nedavno završenog Ekipnog prvenstva Evrope održanog u Budvi.

Na ovaj način šahovski život u Tivtu i uopšte na primorju dobija novu snagu, čemu doprinosi i ŠK Mimoza sa svojom aktivnom školom šaha za koju već vlada veliko interesovanje.

Foto: ŠSCG

NIKŠIĆ PROGNOZA