Spaić otputovao na Svjetsko atletsko prvenstvo

Paraolimpijac Miloš Spaić i njegov trener Veljko Čegar otputovali su na Svjetsko atletsko prvenstvo, koje će od 17. do 25. maja biti održano u japanskom Kobeu.

Spaić će se takmičiti u bacanju kugle, u kategoriji F11 (osobe bez vida).

Njegov nastup planiran je za 20. maj u 17.45h po lokalnom, odnosno u 10.45h po našem  vremenu.

Spaić će u Kobeu pokušati da ostvari high performance, koji bi mogao da mu omogući nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Spaić je kazao da je optimista uoči nastupa u Kobeu, posebno nakon dobrog rezultata i ličnog rekorda na međunarodom mitingu u Baru. 

„Imao sam hitac od 11 metara i 39 centimetara i to je moj lični rekord na zvaničnim takmičenjima. To je samo 27 cetimetara od haj performansa, koji bi možda mogao da me odvede na Igre u Parizu. To je daljina koju mogu da dobacim“, rekao je Spaić.

On je kazao da je Svjetsko prvenstvo najveća smotra sporta i da mu je zadovoljstvo da predstavlja Crnu Goru u zemlji izlazećeg sunca. 

„Definitivno, daću sve od sebe da bacim haj performans i to je moj cilj, kao i da se plasiram među osam najboljih“, rekao je Spaić.

On će u Kobeu drugi put u karijeri nastupiti na šampionatu svijeta, nakon što je prošle godine u Parizu bio deveti sa rezultatom 10,77 metara.

Trener Veljko Čegar kazao je da je iza Spaića period od nekoliko mjeseci priprema. 

Prema njegovim riječima, šampionat u Kobeu jedno je od posljednja tri kvalifikaciona takmičenja za ispunjenje haj performansa, jednog od standarda koji može da odvede Spaića na Paraolimpijske igre u Parizu.

„Dobro je trenirao, imao je nekoliko malih sitnih povreda koji su ga, u jednom trenutku, malo izbacili iz neke trenažne kolotečine. Uspješno smo to sanirali i njegov nedavni nastup u Baru, gdje je izjednačio svoj lični rekord, daje nam nadu da njegov nastup u Kobeu može biti dobar“, rekao je Čegar.

Govoreći o šampionatu i konkurenciji, Čegar je kazao da još nije objavljena startna lista i da ne zna kakva je konkurencija.

„Izvjesno je da neće biti kvalifikacione runde i da ima manje od 16 prijavljenih sportista. To može donijeti određene poteškoće, pa da zbog puno prijavljenih takmičara budu preduge pauze između hitaca“, rekao je Čegar.

Komentarišući prošlogodišnje deveto mjesto i hitac od 10,77 metara, trofejni stručnjak kazao je da će u Kobeu biti cilj da poprave plasman i rezultat.

Nastup na Svjetskom prvenstvu u Kobeu se finansira po programu Paraolimpijskog komiteta Crne Gore za 2024.godinu koji je podržan od Ministarstva sporta i mladih.

foto: POK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA