Solidan nastup naših reprezentacija, Indija trijumfovala u obje konkurencije

Partijama jedanaestog kola danas je u Budimpešti zavšena 45. Šahovska Olimpijada.

Muška šahovska reprezentacija u jedanaestom kolu odigrala je neriješeno sa reprezentacijom Estonije, čime je propustila izglednu šansu da se plasira u 30 najboljih reprezentacija na svijetu, pa se moramo zadovoljiti 42. mjestom, a na početku smo bili 36. po početnom rejtingu.

U današnjem duelu, ponovo je blistao aktuelni šampion Crne Gore, Nikita Petrov koji je bijelim figurama, preciznom igrom, nadigrao Aleksandra Volodina i zabilježio svoj osmi poen u jedanaest kola, što ga čini najuspješnijim pojedincem u našoj reprezentaciji. Nikola Đukić i Luka Drašković su uprkos perspektivnim pozicijama morali da se zadovolje remijima, dok je danas poražen Denis Kadrić, čiju je lošu igru, na efektan način kaznio, nekadašnji pobjednik Aeroflotovog opena, Kaido Kulaots koji je našu čelnu tablu porazio u svega 27 poteza.

Muška reprezentacija može žaliti za boljim rezultatom i propuštenim šansama u poslednja dva kola, a ostaće upisane i dvije velike pobjede protiv evropskog viceprvaka Njemačke i reprezentacije Francuske, koje pripada samom vrhu svjetskog šaha.

Dobar utisak ostavile su naše dame, koje su danas upisale sedmu pobjedu i plasirale se na 30. mjesto na konačnoj tabeli. U poslednjem kolu, savladana je ekipa Paragvaja, a pobjede su upisale dvije najraspoloženije igračice u našem timu: Aleksandra Žerebcova i Nikolina Koljević, koje su sakupile osam, odnosno sedam poena u po deset odigranih partija. Remizirala je Alena Skvorcova na drugoj tabli, dok je poraz pretrpjela Aleksandra Milović.

Naše dame napravile su iskorak u odnosu na prethodna izdanja, a konkretno u odnosu na prethodnu Olimpijadu ostvarile su rezultat bolji za tri meč boda i gotovo 40 mjesta. Na taj način naše dame zavredile su srebrene medalja u drugoj rejting kategoriji.

Pobjednički pehari u obje konkurencije putuju u postojbinu šaha, Indiju. Indija je bila dominantna u muškoj konkurenciji sa 21 od 22 moguća boda, srebro je pripalo Sjedinjenim Americkim Državama, dok je bronza pripala, braniocu titule, Uzbekistanu. Vrijedi istaći da se na diobu drugog mjesta plasirala i ekipa Srbije, koja je u konačnom plasmanu zauzela peto mjesto, a uspjeh je napravila i ekipa Slovenije koja je bila deveta. Izdvojimo i uspjeh mladog makedonskog šahiste Tonija Lazova, koji je osvojio srebrenu medalju za rezultat na drugoj tabli.

U konkurenciji dama, Indija je bila prva sa 19 bodova, Kazahstan je drugi sa 18, dok su dodatni kriterijumi dodjelili bronzu ekipi Sjedinjenih Američkih Država sa 17 bodova.

foto: ŠSCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA