Savićević: Srce mi se cijepa

Tužna, najtužnija vijest, predsjednika Fudbalskog saveza Crne Gore Dejana Savićevića u subotu ujutru dočekala je u Milanu. Juče se vratio u Podgoricu, kaže da još ne može da povjeruje da Matije Šarkića više nema.

Golman crnogorske reprezentacije i engleskog Milvola iznenada je preminuo u 27. godini, na odmoru u Budvi, samo deset dana nakon bravurozne partije protiv Belgije u Briselu, najbolje od devet utakmica koliko je puta branio gol seniorske reprezentacije reprezentacije.

I trebalo je da bude – budućnost. Ne samo crnogorskog fudbala…

– Šta da kažem, srce mi se cijepa – kaže Savićević za “Vijesti”.

– Kada mi je u subotu trener golmana reprezentacije Božidar Vuksanović javio da je Matija umro, nisam mogao da vjerujem – i još ne vjerujem. Nisam mogao ni da zamislim da to nekom može da se desi, sportisti, u punoj snazi, a posebno ne Matiji. Pravom profesionalcu, fenomenalnom momku, porodičnom, posvećenom, koji nikada nije ni popio, a kamoli šta drugo – kaže Savićević.

Matija, koji je rođen u Grimzbiju 1997. godine, biće sahranjen danas u Podgorici u porodičnom krugu.

– Rođen je u Engleskoj, a toliko je volio Crnu Goru da nikada nije bilo dileme za koga će da brani. I to dovoljno govori o njemu. Nemam riječi, tuga, bol – kaže Savićević.

Šarkić je 5. juna branio za Crnu Goru u Briselu protiv Belgije, a onda je oslobođen obaveza za meč protiv Gruzije u Podgorici. Išao je u Portugal, na svadbu svog brata blizanca, Olivera.

Savićević se sjeća posljednjeg razgovora sa Matijom.

– Sa ocem Bojanom došao je do hotela u Briselu, da se pozdravimo. Fenomenalno je branio protiv Belgije, ali to nije jedina njegova velika partija, branio je sjajno i u onim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022, protiv Norveške, Turske, Holandije… I izrastao je u pravog golmana. Rekao sam mu na rastanku da je golman za Premijer ligu – i da nije imao povredu ramena, kasnije i zadnje lože, zbog kojih je morao da pauzira vjerovatno bi već bio tamo – ističe Savićević.

Selektor Crne Gore Robert Prosinečki se, kaže Savićević, prosto zaljubio u golmanske kvalitete momka koji je ove sezone sjajno branio u dresu Milvola.

– Posebno je bio impresioniran njegovom igrom nogom, uz sve ostale kvalitete. Trebalo je da bude oslonac reprezentacije u narednih šest-sedam godina.

Savićević se sjeća i Šarkićevih početaka u crnogorskom dresu.

– Bilo je to na turniru omladinaca, u Mostaru. Vidjelo se da je bio dobar, ali iskreno, nisam vjerovao da će ovako izrasti, ne u pravog golmana, nego u golmančinu – ističe prvi čovjek crnogorske kuće fudbala.

Komemoracija povodom preranog odlaska Matije Šarkića biće održana sjutra (utorak), u Crnogorskom narodnom pozorištu.

– Veliki gubitak, ovo su momenti kada čovjek zanijemi, kada ne može da nađe riječi. Ostaje nam da tugujemo i da se sjećamo vrhunskog momka, vrhunskog golmana, rođenog daleko od Crne Gore a koji je iznad svega volio svoju Crnu Goru – zaključio je Dejan Savićević.

Foto: FSCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA