Šahovske reprezentacije spremne za Olimpijadu, promovisana knjiga Božidara Ivanovića

U Plavoj sali Rektorata Univerziteta Crne Gore sinoć je održan ispraćaj šahovskih reprezentacija Crne Gore na Šahovsku Olimpijadu koja u utorak počinje u Budimpešti, te promocija knjige “64 Šahovske priče” Božidara Bonje Ivanovića, saopšteno je iz ŠSCG.

U uvodnom dijelu, predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore, Jovan Milović podsjetio je na sastave naših reprezentacija i iskazao optimizam pred najvažniju smotru svjetskog šaha.

Kako navode iz Saveza prijatelji nastupa naših reprezentacija na Olimpijadi su: Zapad banka, MFI Labor i Crnogorski elektrodistributivni sistem – CEDIS.

Selektor muške reprezentacije, velemajstor, Dragan Kosić se odlučio da šansu ukaže velemajstorima: Nikiti Petrovu, Denisu Kadriću, Nikoli Đukiću, Luki Draškoviću i internacionalnom majstoru Aleksandru Tomiću.

Selektor ženske reprezentacije Dušan Lekić odlučio se da najbolji nacionalni tim u Budimpešti predstavljaju: Aleksandra Žerebcova, Alena Skvorcova, Aleksandra Milović, Nikolina Koljević i Mateja Popović.

U ime prisutnih zahvalio se Aleksandar Tomić, debitant u nacionalnom timu, koji je obećao beskompromisnu igru, te iskazao nadu da će rezultat u Budimpešti obradovati ljubitelje šaha u našoj zemlji.

U nastavku večeri promovisana je knjiga velemajstora Božidara Ivanovića “64 šahovske priče”. O knjizi su govorili doktor Slobodan Radonjić koji je jednom izabranom priče iz knjige prikazao ljepotu šaha, pohvalivši i Ivanovićev književni dar, koji je na prelijep način spojio sa magijom šaha.

Novinar Nebojša Redžić govorio je o pojavi Fišera sa novinarske strane, kao vječite enigme i inspiracije, obzirom da su “64 šahovske priče” posvećene neponovljivom šahovskom geniju i jedanaestom prvaku svijeta.

Velemajstor Božidar Ivanović je na sebi svojstven, velemajstorski način, kroz prizmu života svjetskih šampiona: Aleksandra Aljehina, Mihaila Talja i Roberta Fišera, govorio o šahu, koji je i dan danas inspiracija pokoljenjima. Ivanović je istakao da u šahu uvijek pobjeđuje istina, te da je ova knjiga upravo traganje za istinom, a posvećena je Fišeru, koji je život posvetio šahu i istine.

Velemajstor je podsjetio na poštovanje Fišera Crnoj Gori, ali i na nekadašnje nerazumijevanje na Fišerovu želju da kraj svog života provede u Crnoj Gori.

Foto: ŠSCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA