Radović: Posljednji poziv momcima da se osvijeste

Odranije se znalo da će košarkaši Crne Gore biti izuzetno oslabljeni na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre, koji se od 2. jula igra u Rigi, jer su zbog povreda otpali Bojan Dubljević, Nikola Ivanović, Marko Todorović i Vladimir Mihailović, a slobodno ljeto je još ranije dobio iskusni Nemanja Radović.

U međuvremenu se povrijedio i Zoran Nikolić, dok su Jovan Kljajić i Fedor Žugić odlučili da preskoče ovu akciju, što je naljutilo selektora Boška Radovića.

„Ovo se ne dešava prvi put, tiče se mladih ljudi koji su konstantno u nekom ‘vork-autu’, NBA draftovima, individualnim treninzima tokom ljeta, sitnim povredama. U izvještajima iz njihovih klubova se pominju razne povrede. Svjedok sam i hroničar 15 godina svih dešavanja u našoj reprezentaciji. Nekada je Bojan Dubljević igrao bez ramena, pa Nikola Ivanović sa pocijepanim trbušnim zidom, Blagota Sekulić bez tetive… Ti momci su rizikovali karijere“, rekao je Radović.

Pitanja nisu bila potrebna…

„Imamo nekoliko momaka koji imaju šansu da odu na Olimpijske igre, a oni to zamijene individualnim treninzima i to traje već godinama. Možda je moja krivica što ovo i ranije nisam rekao. Njihove napretke ne vidim, niti vidim da je iko od njih otišao u NBA ligu. Uglavnom se stalno potežu razlozi da se ne dođe u reprezentaciju. Neko mi se javi, neko mi napiše poruku da ima povredu. Nisam ni ljekar i kada mi neko pošalje takvu poruku konsultujem se sa ljekarom, a obično dobijem odgovor da je riječ o povredama koje se mogu sanirati. Mogao bih da insistiram kod predsjednice Saveza da ih pozove, da ih pregledaju naši ljekari, ali ne insistiram na tome. Ko hoće da dođe u reprezentaciju je dobro došao, ko ima stalno neki ‘vork-aut’, NBA ligu, neka je tamo. Međutim, nejasno mi je da mladi momci sada kada fali pet ili šest iskusnijih igrača ne iskoriste šansu da se pojave ovdje i izbore se za mjesto“, razočarano je konstatovao selektor.

Radović je apostrofirao i ponašanje najboljeg crnogorskog košarkaša, Nikole Vučevića, ali i bivšeg reprezentativca Sekulića.

„Znamo kakav je put imao Vučević, pa se uvijek odazivao na poziv selektora. Ima puno igrača kojima je reprezentacija pomogla da naprave dobre klupske ugovore. Ne razumijem jednostavno da smo stalno u izgovorima. Ponavljam, mnogo značajniji igrači, koji su nas puno puta odveli na evropska i svjetska prvenstva, dolazili su povrijeđeni da pomognu koliko mogu. Imate Blagotu Sekulića koji je 2019. godine kada je možda i kruna njegove karijere trebalo da bude odlazak na Svjetsko prvenstvo, rekao ‘Neću da idem, dajte šansu nekom mlađem’. Reprezentacija je od početka, otkada je Duško Vujošević bio selektor, mnogim mladim igračima pružila šansu. Neki su je iskoristili, neki nisu. Sa ovakvim izgovorima, teško će je i iskoristiti. Ovo je posljednji poziv tim momcima da se malo osvijeste“, upozorio je Radović.

Naknadno su pozvani Đorđije Jovanović i Marko Kljajević.

„Ovo je ozbiljan turnir, jednako važan kao Eurobasket ili Mundobasket. Želimo da damo šansu mlađim igračima jer sjutra neće biti Bojana, Nemanje, Nikole… Progovorio sam jer su otkazi postali hronični i zbog javnosti da kasnije ne bismo morali da odgovoramo na pitanja zašto neko nije pozvan. Dešavalo se i da momci sa tih individualnih treninga dođu u takvoj formi da je od njih spremniji veteran pred penzijom, Aleksa Popović… Tu mi takođe nije mnogo stvari jasno“.

Pohvalio je naknadno pozvane igrače zbog odnosa.

„Jovanović je trebalo da dođe kasnije, ali je izrazio želju da odmah dođe i kupljena mu je avionska karta. Kljajević je takođe odmah došao, a naknadno je pozvan. To je za pohvalu i kako bi odnos prema reprezentaciji trebalo da izgleda. Ne pričam o dokazanom asu Nikoli Vučeviću, nego o mladim momcima koji tek treba da naprave karijeru“, rekao je Radović.

Foto: RTCG/Marko Perović

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA