Putin optužio MOK za etničku diskriminaciju

Predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je danas Međunarodni olimpijski komitet (MOK) za etničku diskriminaciju, pošto zbog rata u Ukrajini ruski sportisti mogu samo u ograničenom broju i pod neutralnom zastavom da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

„Zahvaljujući nekim čelnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta saznali smo da same Igre mogu biti iskorišćene kao instrument političkog pritiska protiv ljudi koji nemaju nikakve veze sa politikom i de fakto kao sirovi instrument etničke rasne diskriminacije“, rekao je Putin tokom govora o sportu u Permu.

Ruske sportske ekipe su suspendovane iz međunarodnih takmičenja otkako je prošlog februara počeo rat u Ukrajini. MOK mjesecima pokušava da obezbijedi da se ruski sportisti takmiče na Olimpijskim igrama, ali pod strogim uslovima, posebno da nisu povezani sa vojskom.

Ruski sportisti bi na Igrama mogli da se takmiče kao neutralni, bez državnih obilježja i himne.

MOK je ovog mjeseca do daljeg suspendovao Olimpijski komitet Rusije pošto je to rusko tijelo priznalo regionalne komitete četiri ukrajinske teritorije koje je Rusija pripojila – Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja.

MOK je saopštio da je priznanje tih oblasti „kršenje Olimpijske povelje jer krši teritorijalni integritet Nacionalnog olimpijskog komiteta Ukrajine“.

Foto: elements envato

NIKŠIĆ PROGNOZA