Počeo spektakl: Njemačka i Škotska otvorile Evropsko prvenstvo

Duelom Njemačke i Škotske počelo je Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Njemačka će od danas do 14. jula biti domaćin Evropskog fudbalskog prvenstva. Biće ovo prvi put da je ova zemlja domaćin turnira od pada Berlinskog zida i ponovnog ujedinjenja.

Posljednji evropski šampionat odigran u ovoj zemlji održan je 1988. kada je domaćin bila tadašnja Zapadna Njemačka.

“Najbolji pogled na turnir pred vama je da jednostavno kažete: moramo se pripremiti najbolje što možemo, zatim izaći tamo i igrati najbolje što možemo protiv rivala bilo kojeg nivoa kvaliteta“, kazao je selektor Škotske, Stiv Klark i dodao:

„Bude li nam sve išlo po tom scenariju, moći ćemo uzdignute glave da odemo s turnira, bez obzira na to hoćemo li ispasti u grupnoj fazi ili ćemo proći dalje“.

Njemci žele da idu do kraja…

„Potreban nam je dobar rezultat. Sada smo svi malo nervozni. Mislim da je to normalno, ali je i dobro jer ako ste malo nervozni, bićete i više budni i fokusirani. Pogotovo u prvom meču. Početak grupne faze biće vrlo važan za nas, ali i za navijače i zaista nam treba dobar rezultat,” rekao je selektor njemačke selekcije Julina Nagelsman za sajt Uefa.

Na ovom Evropskom prvenstvu, 17. u istoriji, učestvovaće 24 reprezentacije, a među njima su i tri zemlje bivše Jugoslavije – Srbija, Hrvatska i Slovenija.

Srbija i Slovenija su prvi put našampionatu nakon 24 godine, a zanimljivo je da su i tada, kao i sada, bile u istoj grupi.

Na EP u Belgiji i Holandiji,dvije selekcije odigrale su epsku utakmicu koja je završena 3:3, iako su Slovenci imali tri gola prednosti.

Titulu brani selekcija Italije, koja je 2021. godine, u finalu na Vembliju, pobijedila Englesku nakon penala.

Po dvije najbolje reprezentacije iz grupe, kao i četiri najbolje trećeplasirane, nastavljaju turnir.

U 10 gradova, biće odigrana ukupno 51 utakmica – 36 u grupnoj fazi i 15 u nokaut fazi.

Termini utakmica u grupnoj faze su 15, 18 i 21 sat, dok su termin nokaut faze 18 i 21 sat.

Polufinala i finale biće odigrana od 21 sat.

Foto: Loptazz

NIKŠIĆ PROGNOZA