Peković na pola mandata pristao na novo glasanje

Pomalo iznenađujuća vijest stigla je juče iz Košarkaškog saveza Crne Gore – na redovnoj Skupštini, koja medijima nije ni najavljena, zakazana je vanredna izborna Skupština.

Prvobitno se na sajtu KSCG pojavila informacija da će se izbori održati 9. juna, ali je naknadno promijenjena u formulaciju da će termin naknadno biti određen.

Ta vijest je začuđujuća, jer je Nikola Peković na polovini četvorogodišnjeg mandata, s obzirom na to da je izabran jednoglasnom odlukom delegata 24. maja 2021.

Proslavljeni crnogorski košarkaš, kako “Vijesti” nezvanično saznaju, nije odlučio da se povuče sa funkcije, ali je pristao da provjeri da li i dalje ima povjerenje nakon nekoliko turbulentnih mjeseci u crnogorskoj košarci.

Problemi su počeli da isplivavaju u avgustu prošle godine, kada su pojedini članovi Upravnog odbora zamjerili što su se u svečanoj loži na utakmici sa BiH pojavili premijer Dritan Abazović i tadašnji direktor Uprave prihoda i carina, Rade Milošević.

Mjesec kasnije, nakon uspješnog nastupa na Eurobasketu, gdje su “crveni” upisali tri pobjede i u osmini finala ispali nakon velike borbe sa domaćom Njemačkom, iz KSCG je otišao direktor reprezentacija Filip Patković. Uzgred, raskinuta je i saradnja sa tim-menadžerom, bivšim reprezentativcem Goranom Jeretinom.

Nacionalni tim je nakon toga iskoristio treću meč-loptu i pobjedom nad Češkom 26. februara izborio plasman na Svjetski kup, koji se krajem avgusta i početkom septembra održava u Filipinima, Japanu i Indoneziji.

Dan kasnije, ostavke na članstvo u Upravnom odboru su podnijeli čovjek koji je decenijama, uz Veselina Barovića, žario i palio crnogorskom košarkom – Danilo Mitrović, kao i Zoran Piperović.

Pojedine kolege iz rukovodećeg tijela KSCG su tražile od Pekovića da vrati Mitrovića i Piperovića, kao ljude koji su “ostavili neizbrisiv trag u crnogorskoj košarci”, ali se to nije dogodilo.

Nekadašnji centar Partizana, Panatinaikosa i Minesote zbog svega više nema podršku kao nekad, ali je vjerovatno uvjeren da ima natpolovičnu većinu u Skupštini, čim je prihvatio nove izbore.

Ako dobije povjerenje, moći će da predloži i nove članove Upravnog odbora, u koji bi trebalo da uđu i pojedini sponzori. A onda bi, nakon toga, mogao da krene u reorganizaciju na svim nivoima Saveza i postavi ljude kojima vjeruje.

izvor,foto:Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA