Održan Coinis Durmitor Trail Run u srcu nacionalnog parka

Nacionalni park Durmitor ugostio je uzbudljiv sportski događaj Coinis Durmitor Trail Run koji je okupio oko 400 trkača svih uzrasta iz cijelog svijeta. Takmičari su se nadmetali u tri kategorije, savladavajući izazovne staze duge 20, 10 i 5 kilometara, koje su vodile preko nestvarno lijepih, ali i surovih predjela Durmitora.

Ove trase stavile su na ozbiljan test njihovu izdržljivost i spretnost, ali su im pružile i nezaboravne momente pomjeranja sopstvenih granica u veličanstvenim ambijentima koje će sigurno dugo pamtiti.

Prvi Coinis Durmitor Trail Run startovao je pod budnim pogledom “gorskih očiju” Crnog jezera koje leži na visini od 1416 metara nadmorske visine. Svježe planinsko jutro i gotovo bajkoviti ambijent u podnožju moćnih vrhova Durmitora doprinijeli su odličnoj amtosferi među takmičarima koji su sa nestrpljenjem očekivali da započnu trku. Prvi su startovali trkači na 20 kilometara, a pratili su ih učesnici trka na 10 i 5 kilometara.

Pred trkačima koji su se odvažili da trče trku od 20 kilometara bio je pravi herojski podvig. Trasa ih je vodila kroz guste borove šume, uz strme uzbrdice i klizave kamenite nizbrdice, ali i kroz nestvarno lijepe durmitorske predjele poput pet jezera – Velikog i Malog Crnog jezera, Zminjeg, Jablan i Barnog jezera. Uspon od 1009 metara sve do Crvene grede testirao je njihovu izdržljivost i odlučnost do krajnijh limita, pa je za završetak bilo potrebna ne samo fizička, nego i mentalna snaga, ali i dobra strategija.

Koncentracija je morala da im bude na najvećem mogućem nivou, jer jedan pogrešan korak mogao je da ih vodi niz provaliju. Iako vidno umorni i iscrpljeni, takmičari u svim kategorijama kroz cilj su prolazili sa osmijehom na licu i srećni zbog toga što su pobijedili sebe i pomjerili sopstvene granice, dok ih je brojna publika dočekivala aplauzima i ovacijama. Cilj trke je takođe bio na Crnom jezeru, koje je u momentu kada su takmičari počeli da pristižu, bilo okupano suncem sa svojom prepoznatljivom tirkiznom bojom što je stvorilo prilično drugačiji ambijent od onog u kome je ujutru trka počela.

O nadmetanju u najtežoj klasi najbolje govori podatak da su dvojica najbržih takmičara Ivan Bubnov i Đuro Borbelj trčali takoreći rame uz rame tokom cijele trke. Ipak, prvi je kroz cilj, protrčao Bubnov sa vremenom 2 sata 7 minuta i 48 sekundi.

„Zahvalio bih se organizatorima jer sve je na vrhunskom nivou. Trase, markacije na trasi, okrepne stanice – zaista je sve na svjetskom nivou. Trasa je bila izazovna i puna kamenja i klizavih dionica. Imao sam taktiku, a to je da prvi dio pretrčim brže jer sam znao da kasnije slijede tehničke dionice preko kojih sam se ipak kretao obazrivije i sporije. Veoma sam srećan zbog pobjede, jer je za mene Durmitor jedno od najljepših mjesta na svijetu i pobjeda ovdje mi baš puno znači. Zahvalio bih se i Đuro Borbelju na izvrsnoj trci i konkurenciji, jer smo sve vrijeme trčali zajedno“, kaže Bubnov, pobjednik Coinis Durmitor Traila, koji je inače iz Rusije, ali unazad nekoliko godina živi na Žabljaku.

Nešto laganija staza bila je pred takmičarima koji su tračali 10 kilometara oko tri jezera s usponom od 259 metara. Prvi kroz cilj u muškoj konkurenciji bio je Milosav Pešić koji je trku istrčao za 53 minuta i 30 sekundi, dok je među pripadnicama ljepšeg pola najbrža bila Australijanka Lusi Vinsent kojoj je trebalo 56 minuta da stigne na cilj.

„Potpuno sam oduševljena. Nisam očekivala da pobjedim, jer inače ne trčim trail trke, ovo je moja prva. Ambijent je nestvarno lijep, nisam mogla da vjerujem kako su lijepi predjeli kroz koje trčimo. Međutim, moram da priznam da one uzbrdice nisu bile ni malo lagane, pa sam tu prištedjela snagu, ali onda su došle nizbrdice koje su moj omiljeni dio. Sve pohvale organizatorima, zaista fantastičan događaj. Ja sam inače došla na Žabljak na odmor, trka nije bila u planu, ali odlično sam se zabavila“, rekla je Lusi po prolasku na cilj.

Trkači na pet kilometara imali su uspon od 120 metara i relativno laganu rutu koja je vodila oko Velikog i Malog Crnog jezera. Na tom kratkom. ali izazovnom podvigu, uživali su u prelijepim pejzažima i ispitali svoju fizičku kondiciju. U ovoj kategoriji trijumfovali su Miloš Đurović u muškoj i Ljubica Kovačević u ženskoj konkurenciji.

„Bavim se trčanjem nekih šest godina, a trail trčim posljednje dvije godine, prije toga sam trčao polumaratone i maratone. Prvi put sam trčao trail na Durmitoru, ali poznata mi je trasa, pa me ništa nije iznenadilo. Bilo je tu dosta korijenja i kamenja, ali prošlo je bez klizanja što je dobro“, rekao je Miloš nakon trke za koju mu je trebalo 27 minuta i 14 sekundi.

Sličnih utisaka bila je i Ljubica koja je trku istrčala za 32 minuta.

„Prezadovljna sam trkom i svojim rezultatom. Staza je bila izazovna, mada prelijep ambijent Durmitora kroz koji imamo priliku da trčimo je sam po sebi motivacija i bude onaj dadatni atom snage koji nam fali kada ste umorni“, rekla je Ljubica.

Nezaboravni momenti u NP DurmitorNezaboravni momenti u NP Durmitor

Nisu izostavljeni ni najmlađi trkači, pa je tako na obali Crnog jezera održana i trka za decu na 300 i 500 metara na kojoj je učestvovalo nekoliko desetina dece.

Inače, Coinis Durmitor Trail trka imala je humanitarni karakter u saradnji sa NVO Fenix – Udruženjem roditelja djece oboljele od kancera. Za svaki pretrčani kilometar doniran je jedan euro za liječenje djece oboljele od raka. Budući da je istrčano 4280 kilometara, prikupljeno je 4280 eura, a kompanija Coinis kao generalni sponzor trke dopunila je taj iznos do 8000 eura.

No Limit Outdoors, organizator trke zahvaljuje se Gorskoj službi spasavanja koja je brinula o bezbjednosti takmičara, gradonačelniku Žabljaka Radošu Žugiću i Turističkoj organizaciji Žabljaka koji su prepoznali značaj ovog dešavanja, kao i generalnom sponzoru kompaniji Coinis, pokroviteljima Bemax, VHM Development i Porcelanosa, partnerima CKB/OTP Banka, Voli, BMW, ONE, Nacionalni parkovi Crne Gore, VHM Solutions, Ening, Lamex, Hotel Sira Boka Place, Sportvision, Konzilijum, Coca Cola & Heineken, Red Bull, G3 Spirits, SSK Lovćen, Castellana, Voda Suza, Plantaže, Ledo, Kidsland, Bambi i Frudo bez čije podrške i pomoći ne bi bilo moguće organizovati ovaj događaj.

Već sa prvim izdanjem Coinis Durmitor Trail trka je prevazišla sva očekivanja i organizatora, ali i takmičara koji su pohvalili besprekornu organizaciju.

„Premašena su sva očekivanja po pitanju učesnika. Ovo je bila prva promotivna trka gdje ljudi još ne poznaju i nisu još upoznati sa trail trkom na Durmitoru. Jutros smo imali preko 400 takmičara na startu, tako da smo prezadovoljni. Trkači su iz cijele Evrope, najviše iz regiona, ali vidimo ima učesnika koji su došli i sa drugih kontinenata. Najvažnija stvar nam je bila bezbjednost i da svi takmičari živi i zdravi stignu na cilj, ali i da uživaju u trci, u predjelima i magijama Durmitora. Svaki ćošak Durmitora je specifičan i magičan na svoj način, tako da je naša želja za ovogodišnju trku bila da to budu jezera“, istakao je Vedran Roćenović, organizator trke. Sve ovo nagovještava da će u narednim godinama ova trka postati prepoznatljiv brend koji će Durmitor i Žabljak staviti na svjetsku mapu trail trka.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA