Možda u svijetu fudbala nije veliki rezultat, ali za Mornar je ogroman

Ne tako davno u Baru je malo ko smio i da se usudili da sanja Evropu, Mornar je bio daleko od važnih priča i u domaćem fudbalu, a onda se sve poklopilo tokom ovog ljeta.

Klub sa našeg primorja kao debitant je krenuo da piše istoriju, a sve je pratio iskorak i ostalih crnogorskih predstavnika u Uefinim takmičenjima.

“Mornari” su se prvi put otisnuli iz svoje luke i odmah osvojili dvije na Starom kontinentu – najprije je u kvalifikacijama za Ligu konferencije “pokoren” Tbilisi, a prije dvije noći momci Zorana Đuraškovića preskočili su i Radnički iz Kragujevca.

– Mislim da još nismo svjesni šta smo uradili, da ćemo to tek biti. Iako možda u svijetu fudbala sam plasman u 3. kolo kvalifikacija ne znači mnogo, mislim da je u našim uslovima u kojim treniramo i igramo ovo zaista ogroman uspjeh – posebno sada kad smo vidjeli uslove, stadione i podloge rivala u Evropi – rekao je za “Vijesti” Stefan Popović, golman Mornara.

Slično razmišlja i tvorac senzacije iz Bara.

– Da mi je neko prošle godine rekao da Mornar može da se domogne Evrope, rekao bih mu da je to nemoguća misija – istakao trener Đurašković.

Posebno je malo ko vjerovao u njegove momke i njega nakon što ih je žrijeb u prvom kolu poslao na Dinamo iz Tbilisija.

– Svi su nas tada prežalili, ali sam rekao da se čuda u fudbalu dešavaju, kao i da samo jednog dana želim da piše da je to bio hrabar Mornar – dodao je Đurašković.

Gol u 98 – pomislili smo da se snovi ruše

Mornar je preko fenomenalnog Krisa Marlon Ondong-Mbe ”poništio” poraz iz prvog meča protiv Radničkog (1:0), činilo se da će sa 2:0 stići do nove faze, a onda je Milan Aleksić u 98. minutu (utakmica bila produžena pet) sledio sve u vreloj noći na “DG areni”. Meč je morao u produžetke…

– Iskreno, ne želim da krijem – u tom trenutku smo mislili da je taj gol srušio sve snove i par minuta smo izgledali kao da smo ispali. Međutim konsolidovali smo se, Radnički je takođe fizički pao i kako je išla utakmica znali smo da su nam penali sve – prisjetio se Popović.

A, u penal-seriji upravo je on bio heroj…

– Prišli smo im skoncetrisano, naravno i sreća nas je pogledala i na kraju smo slavili – nešto što smo možda i na osnovu druge utakmice zaslužili u regularnom toku – smatra Popović.

Spojeni smo da stvaramo čuda

Mnogo toga su igrači Mornara prošli kroz revanš sa Radničkim, ali u svakom trenutku su znali šta rade i šta žele…

– Vidjeli ste veliko srce mojih momaka i da nismo podlegli pod pritiskom. Imali smo negativan rezultat iz Leskovca, a rekao sam nakon tog meča da hoćemo još jedno čudo – naglasio je Đurašković.

Čuda se očigledno dešavaju onima koji u njih vjeruju…

– Izgleda da smo spojeni da stvaramo čuda. Ovo je veliki uspjeh za crnogorski fudbal – večeras sam najsrećniji čovjek na svijetu, mislim da sanjam – zaključio je strateg Barana.

Tajna penala – pomogla je i analiza

Stefan Popović je bio sjajan tokom oba meča sa Radničkim, a onda je u penal-ruletu izrastao u pravog heroja Mornara.

Kada je njegovim saigračima trebalo da se podignu nakon promašaja Marka Đurišića u prvoj seriji, golman Barana je “skinuo” jedanaesterac Milošu Ristiću.

Sve nakon toga je bilo lakše…

– Ranije sam odbrane penala vježbao možda i više – jednostavno to je više osjećaj u trenutku, uz naravno analizu koji je stručni štab odradio na osnovu nekoliko njihovih posljednjih penala – objasnio je Popović.

A kod odbranjenog penala – osjećaj ili analiza?

– Tu mi je pomogla i analiza – ne krije Popović.

Foto: Vijesti/Danilo Mitrović

NIKŠIĆ PROGNOZA