Mornar spreman za evro debi: Hrabro na sovjetskog velikana

U rasporedu fudbalskih utakmica pod okriljem Uefe, prvi put našlo se ime Mornara iz Bara. U evropsku odiseju “mornari” kreću u četvrtak od 20.45 sati na “DG areni”, gdje će ugostiti velikana gruzijskog ali i nekadašnjeg fudbala u SSSR-u – Dinamo Tbilisi, u prvom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija.

Mornar je prvo učešće u evrokupovima u klupskoj istoriji zaslužio naslovom viceprvaka Crne Gore, u sezoni u kojoj je Dečić osvojio prvi klupski trofej.

– Imali smo zaista sezonu za ponos. Iza nas smo ostavili gigante domaće fudbalske scene, Budućnost i Sutjesku. To je senzacionalan i iznenađujući rezultat jer su nam predviđali borbu za opstanak, ali brojni su parametri koji govore u prilog našem zasluženom uspjehu. Prije svega, interesovanje za naše igrače, a klub je napustilo šest fudbalera, dvojica su pronašli inostrani angažman. Najbolji, Demir Škrijelj je stekao status reprezentativca i ugovor u Vorskloj, i zaista će nam puno nedostajati u evropskom debiju i narednoj sezoni, a Dejan Račić je pošao u Singapur – kaže jedan od tvoraca barskog čuda, trener Zoran Đurašković.

On je od 12. juna okupio ekipu, koja je za evropski debi spremala na Zlatiboru, a odigrala je tri kontrolne utakmice.

– Pred polazak na Zlatibor izgubili smo od Budućnosti sa 4:2, ali smo potom odigrali dvije sjajne utakmice. Odigrali smo na Zlatiboru bez golova, prvo sa OFK Beogradom a potom i protiv Mladosti iz Lučana. Protiv srpskih Superligaša, u obje utakmice smo bili bolji rival nakon sata igre, dobili smo brojne pohvale. Rezultat mi jeste bio u drugom planu, ali sam zadovoljan provjerama, jer bila je vidna dobra pripemljenost i stanje igrača. Bio je to dobar uvid u mogućnosti ekipe i da se napravi skica i plan budućih nastupa. Problem nam je napravio grad i odlaganje utakmice protiv ekipe regiona Užice, pa smo umjesto četiri imali tri provjere. Ekipa je doživjela promjene, došla su trojica igrača, uz golmana Đorđa Pavličića, sa nama je Darko Zorić ali i pojačanje iz Srbije, Veljko Trifunović – istakao je Đurašković.

Mornar nije zaključio spisak pojačanja, u planu je dovođenje još najmanje dva igrača.

– Imamo izuzetno mali fond, neophodna su pojačanja i radimo na tome. Najvažnije je da su dobri igrači, a pozicija je manje bitna. Moramo nadoknadi odlazak velikog broja fudbalera. Potrebni su nam za sezonu, Mornaru je neophodno da bude stabilan prvoligaš, a omladinsku školu odlično vodi Nemanja Leverda, što je dobro za budućnost fudbala u gradu – smatra Đurašković.

On zna na kakvom će iskušenju biti njegova ekipa u evropskom debiju.

– Od pet mogućih rivala, žrijeb nas je spojio sa najjačom ekipom. Dinamo je 19 puta bio prvak Gruzije, dva puta SSSR-a, osvojio je i Kup evropskih kupova. Uz to, čak 11 reprezentativaca Gruzije koji su igrali četvrtfinale Evropskog prvenstva do 21 godine, članovi su Dinama. Fudbal je u ekspanziji, igrali su na Euro 2024, i dobili nas pod Goricom. Te činjenice govore sve, ali fudbal je takva, nepredvidiva igra i probaćemo. Odigraćemo hrabro, maksimalno angažovano, ali svakako da je Dinamo apsolutni favorit – zaključio je Đurašković.

Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA