„Lavice“ bolje od Češke za sedmo mjesto

Rukometašice Crne Gore nastup na Svjetskom prvenstvu su završile na sedmom mjestu, pošto su danas savladale Češku u Herningu 28:24.

Tok meča:

2. poluvrijeme

Počelo je drugo poluvrijeme. Bulatović, opet imamo pet golova prednosti 15:10. Bulatović nakon kontranapada donosi šest golova viška 17:11, šest minuta igre u nastavku. Zicer je prokockala Brnović, kažnjava to Frankova 17:12. Zakova je smanjila na 17:13, opet prijeti Češka.

Međutim, odbili smo nalet rivala. Grbić, pa Bulatović za plus šest 19:13, 38. minut. Čehinje su postigle dva  gola u nizu, uzvraća Brnović 20:15. Malović pogađa, održavamo plus pet 21:16, 46. minut.

Marsenić pogađa sa krila 22:16. Šustačkova je smanjila na 22:18, ne predaju se Čehinje. Imamo igračicu manje, ali Rajčić brani zicer, ostalo je 22:18, osam minuta do kraja. Marsenić postiže gol, za plus pet 23:18.

Grbić postiže dva gola u nizu za 26:20, četiri minuta do kraja. Igralo se gol za gol do kraja, slavili smo 28:24.

1. poluvrijeme

Utakmica je počela. Za minut smo postigli dva gola – prvo Brnović sa crte, pa Mugoša nakon kontranapada. Bulatović je povisila na 3:0, potom Ježabkova postiže prvi gol za Češku. Ivanović vraća tri gola prednosti 4:1. Mugoša je realizovala sedmerac za plus četiri 5:1, sedmi minut igre.

Nastavljamo sa dobrom igrom, Grbić pogađa za 6:1. Vodimo 7:2, propustili smo nekoliko napada za plus šest, 12. minut. Kaznila je to Šustačkova 7:3. Jerbakova je iz sedmerca smanjila na 7:4. Češka golmanka postiže gol na praznu prežu, sada je samo plus dva za „lavice“ 7:5, sredina prvog dijela.

Devet minuta nismo postigli gol, kažnjava to Češka, samo je 7:6, za Crnu Goru. Jerabkova je poravnala, da bi Grbić prekinula post u napadu, dug 10 minuta – 8:7. Opet Jerbakova, novo izjednačenje 8:8. Babović je odbranila sedmerac, vodimo 9:8, 23. minut. Godeč kostisti sedmerac za plus dva 10:8.

Mugoša sa krila pogađa, odlijepili smo se na 11:8.Uzvraćaju, međutim, Čehinje sa dva brza gola 11:10, četiri minuta do odmora. Brnović sigurna sa crte 12:10. Sjajan prodor Despotović, potom Godeč koristi sedmerac u posljednjim sekundama prvog dijela za plus četiri 14.10. Oba gola postigli smo sa igračicom manje.

Najava meča:

Crnogorske rukometašice do završnog meča za plasman došle su nakon pet pobjeda i četiri poraza.

Sedma pozicija u Herningu donosi grupu u kvalifikacijama za Olimpijske igre sa poraženim iz duela Holandija – Njemačka (13 časova) i selekcijama Slovenije i Paragvaja, 11. i 29. ekipama turnira. Osmoplasirani tim svijeta igraće u grupi sa petim (realnije je da to bude Holandija), Španijom, i Argentinom, viceprvakom Južne Amerike.

„Češka igra u sastavu koji je imala i prije nekoliko godina. Ekipa se gradila, na čelu sa Jeržabkovom, koja je po meni trenutno možda i najbolji bek na svijetu. Igra odlično godinama, bila je u Vajpersu, sada je u Ikastu i ona je glavna karika, koja vuče sve poteze. Imaju lijevo krilo vrhunsko Veroniku Malu, dobrog lijevog beka Šarlotu Holevovu i odličnu golmanku, Sabrinu Novotnu, na ovom turniru je na visokom nivou, 36% odbrana. To su četiri igračice koje bih izvdojila, ali mislim da nisu nerješive i da je samo stvar našeg oporavk, da mi to što bolje odradimo, da bismo mogle dobro da funkcionišemo“, istakla je naša selektorka Bojana Popović.

„Lavice“ su u grupi savladale Kamerun, Paragvaj i Mađarsku, a u Glavnoj rundi Senegal.

U drugoj fazi takmičenja izgubile su od Hrvatske i Švedske, u četvtfinalu od Danske, a u razigravanju za plasman od petog do osmog mjesta od Holandije.

Za peto mjesto, u 13 sati, igraće Njemačka i Holandija. Šampiona svijeta odlučiće duel Norveške i Francuske (19.00), dok će se u meču za treće mjesto sastati Švedska i Danska (16).

Foto: Screenshot/RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA