„Lavice“ bi pobjedom nad Srbijom praktično osigurale 18. veliko takmičenje

Od decembra 2010, kada su zaigrale na EHF Euru u Danskoj i Norveškoj, rukometašice Crne Gore nisu propustile nijedno veliko takmičenje. Naređale su ih čak 17 – po sedam svjetskih i evropskih prvenstava i tri učešća na olimpijskim igrama.Hoće li se taj niz nastaviti biće jasno 14. aprila, kada se u Ulmu završava kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, na kojem će se “lavice” za dva mjesta u Parizu boriti sa domaćom Njemačkom, Paragvajem i Slovenijom. Ali, mnogo prije toga će biti jasno da će Crna Gora izboriti i 18. veliko takmičenje, jer bi trebalo da se dogodi čudo nad čudima da se ne plasira na šampionat Starog kontinenta čiji su organizatori Mađarska, Austrija i Švajcarska.

Sve formalnosti bi mogle da budu završene večeras, ukoliko izabranice Bojane Popović u “Kristalnoj dvorani” u Zrenjaninu savladaju najvećeg rivala za 1. mjesto u grupi 6, Srbiju (meč počinje u 18 časova).

Djevojke koje su na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj osvojile 7. mjesto su ubijeđene da mogu da savladaju ekipu Uroša Bregara, koja je potpuno podmlađena prošle godine.

“ Očekujem najtežu utakmicu u grupi, igramo protiv najkvalitetnijeg rivala. Srbija je mnogo puta pokazala da je odlična ekipa i da se bori do kraja. Biće zahtjevan meč, očekujem dobar rukomet – poručila je Itana Grbić.

„Lavice” su kvalifikacije otvorile pobjedama nad Turskom u “Bemax areni” (39:23) i Bugarskom u Šumenu (34:20), pa imaju bod više od velikog rivala sa kojim će dvomeč zatvoriti u nedjelju u Podgorici.

Srbija ima nekoliko iskusnijih igrača koje su sada u godinama da preuzimaju glavne uloge, kao što su Anđela Janjušević, Sanja Radosavljević, Jovana Risović… Sve ostale su mlade, željne dokazivanja. Očekujemo punu dvoranu i vjerujem da će i njima i nama biti uživanje da igramo pred punim tribinama – dodao je srednji bek Krima.

Iako je jasno da viza za EHF Euro ne može da izmakne, jer na šampionat idu po dvije ekipe iz osam grupa i četiri najbolje trećeplasirane, “lavice” razmišljaju samo o pobjedi.

U Zrenjaninu će u dresu Crne Gore debitovati Armel Atingre, koja je već četvrtu sezonu u Budućnost Bemaxu, a bila je i dio stručnog štaba Popovićeve na Evropskom prvenstvu 2022. godine.

Dvomeč sa Srbijom, kao i utakmice sa Turskom i Bugarskom 3, odnosno 7. aprila, biće zagrijavanje za ispit generacije – kvalifikacioni turnir za OI od 11. do 14. aprila. “Lavice”, ipak, ne žele da se time opterećuju.

foto: RKSCG

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA