Kovačević: Dobili smo modernu tribinu; Vuković: Ovdje će moći da se igraju evropske utakmice

Večeras je, uoči utakmice prvog kola fudbalskog šampionata Crne Gore između Sutjeske i Dečića, svečano obilježen završetak radova na zapadnoj tribini Gradskog stadiona u Nikšiću.

Tom prilikom predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević je kazao da je ovo još jedan značajan infrastrukturni projekat za Nikšić.

„Zapadna tribina stadiona kraj Bistrice je završena. Kao što vidite to je sada jedna moderna tribina koja nam daje brojne mogućnosti. Ovo je jedan od projekata koji smo kao lokalna samouprava zatekli kada smo preuzeli funkcije. Moramo da kažemo da smo uradili dosta toga da krajnji proizvod bude mnogo bolji od onoga kako je to bilo planirano. To je trebalo da bude tribina koja bi ovom stadionu obezbeđivala da bude stadion druge kategorije. Mi smo uradili potrebne prepravke i obezbjedili sredstva uz pomoć same Vlade i poslanika Skupštine Crne Gore, kojima će ova tribina ispuniti uslove da se ovdje mogu igrati evropske utakmice“, kazao je Kovačević.

On je istakao da je posebno važno to da ćemo uz manje korekcije istočne tribine do kraja ove godine ili početkom naredne moći da ovaj stadion pretvorimo u stadion četvrte kategorije na kom će igrati i A reprezentacija Crne Gore.

„To je jedan kvalitet više koji Nikšić do sada nije imao. Još jednom čestitam svima koji su učestvovali u ovom projektu, od lokalne samouprave, Vlade Crne Gore, Fudbalskog saveza, izvođača. Mi smo pokušali da stupimo u kontakt sa predstavnicima Fudbalskog saveza da budu i oni večeras ovdje sa nama, međutim niko nam nije na to odgovarao, ali ćemo svakako u narednom periodu da ih pozovemo u goste i da im pokažemo kako je tribina ispala tako da je ovo samo jedan od projekata koji smo završili u ove tri godine“, naglasio je Kovačević.

Predsjednik Opštine je dodao da ne planiraju ovdje da stanu.

„Kao što vidite istočna tribina će se rekonstruisati do mjere da ovo bude dakle stadion na kom će igrati A reprezentacija tako da eto to negdje pokazuje našu opredjeljenost da fudbal u Nikšiću zaista napreduje.
Negde smo bili svi saglasni u ideji da zapadna tribina ponese ime nedavno preminulog bivšeg fudbalera Sutjeske i legende toga kluba Pera Giljena i mislim da ćemo to u narednom periodu realizovati“, kazao je Kovačević dodajući da slijedi i modernizacija istočne tribine.

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković zahvalio se svima koji su učestvovali u ovom projektu.

„Nikšić je dobio jedan moderan savremeni objekat, kao i Fudbalski klub Sutjeska, poslije toliko godina, nakon toliko truda, rada i prepravki samog projekta, a onda smo imali momenat u kom smo morali da obezbjedimo dodatnih 2,7 miliona eura za dodatne radove na rekonstrukciji zapadne tribine, tako da cjelokupna investicija iznosi negde oko 6, 7 miliona eura. Ali naravno, to je put koji smo izabrali. Put koji vodi upravo do onoga da ovaj stadion dobije kategoriju četiri, da ovdje mogu da se igraju evropske utakmice ali da ovdje konačno može i da zaigra reprezentacija Crne Gore“, naveo je Vuković.

On je poželio sreću Fudbalskom klubu Sutjeska u novoj sezoni koja počinje večeras.

„Imali smo titulu. Imali smo kup. Vjerujem da ćemo u ovoj sezoni osvojiti još neki trofej. Sigurno da ono što su infrastrukturni projekti i ono što je ulaganje u infrastrukturu, kako gradsku tako i sportsku, ovim ne završava već nastavljamo. Osim rekonstrukcije istočne tribine vidim i atletsku stazu po najsavremenijim standardima. Čini mi se da ima uslova za to, u toku je i u završnoj fazi izrada projektne dokumentacije za izgradnju sportsko rekreativne zone u Trebjesi gdje ćemo dobiti još jedan fudbalski teren, terene za mali fudbal, košarku, odbojku“, kazao je Vuković.

Sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Dejan Ivanović kazao je da mu je veliko zadovoljstvo što je još jedan značajan projekat iz oblasti sportske infrastrukture priveden kraju.

„U decembru mjesecu prošle godine tokom skupštinskog zasjedanja pomenuo sam da će 2024. godina biti godina brojnih infrastrukturnih projekata kada je naša opština u pitanju i realizacije istih. S tim u vezi, nakon završetka rekonstrukcije Fudbalskog stadiona fudbalskog kluba Sutjeska, Agencija za projekte i planiranje Ane Vukotić pristupila je izradi i završetku projektne dokumentacije kad je sportsko-rekreativni kompleks u pitanju koji će se nalaziti u Park šumi Trebesa, sa brojnim sadržajima – kako onim standardnim sadržajima tako i novim sadržajima koji naš grad sada nije imao. Tu bih istakao i vještačku stijenu za disciplinu sportskog penjanje kao i dva terena za disciplinu novu sportsku disciplinu pedal. Ono što je značajno takođe pomenuti kad je sportska infrastruktura u pitanju da ubrzo će biti završena projektna dokumentacija i raspisan tender kada je fiskulturna sala fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u pitanju. Pored toga, imaćemo i trim stazu oko Park šume Trebjesa, a i kada su naši najmlađi u pitanju ni njih nećemo zapostavljati. Kada su infrastrukturni projekti u pitanju najavljena su brojna igrališta i sportsko rekreativne zone. Ono što je značajno danas spomenuti, ne samo kad je sportska infrastruktura u pitanju, nego kada su brojne subvencije koje Opština Nikšić izdvaja kada su programi podrške sportskim kolektivno u pitanju, za ovu godinu je opredeljeno rekordnih milion i 200. 000 eura. Nadamo se da će taj iznos iz godine u godinu, kao što je bio slučaj u prethodnom periodu, rasti i da će se stvoriti značajni preduslovi za bavljenje što masovnije i što kvalitetnije sportom u našem gradu“, kazao je Ivanović.

Predsjednik Fudbalsko kluba Sutjeska Marko Mitrović je istakao da smo dobili zapadnu tribinu stadiona kraj Bistrice te da se nada da će sada na prepunom tribinama dnaši fudbaleri igrati lakše i brže stizati do željenih rezultata.

„Zapadna tribina je urađena po jednom modernom standardu tako da će služiti naravno prvo igračima i stručnom štabu onda i organima upravljanja i svakako navijačima i ljubiteljima fudbala u Nikšiću“, naveo je Mitrović.

Sekretarka Sekretarijata za investicije i projekte Jelena Šekarić je istakla da je ovo jedna vrlo važna kapitalna investicija u našem gradu, ali ne jedina.

„Treba napomenuti da je Uprava za kapitalne projekte u saradnji sa našom lokalnom samoupravom zaista u proteklom periodu uložila dosta napora da se ovaj projekat privede kraju. Izvođač radova je Roming Montenegro iz Nikšića, nadzore kao što je i pomenuto, vršila je Agencija za projektovanje i planiranje“, podsjetila je ona.

Zapadna tribina Gradskog stadiona u Nikšiću ima 3.200 mjesta.

Branko Čupić

Foto: Opština Nikšić/RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA