Košarkaši iz trećeg šešira čekaju žrijeb

Poslije Mundobasketa i 11. mjesta na svijetu, crnogorska košarkaška reprezentacija zauzima 17. mjesto na rang listi FIBA, pa je sada jasnije kakav put čeka Crnu Goru u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

U konkurenciji su 24 državna tima, koja će biti podijeljena u šest šešira baš na osnovu FIBA rang liste. To znači da će Crna Gora biti u trećem šeširu, uz Portoriko, Dominikansku Republiku i Finsku.

U prvom šeširu su Španija, Slovenija, Litvanija i Letonija. Drugi šešir čine Brazil, Italija, Grčka i Poljska. U četvrtom su Novi Zeland, Gruzija, Meksiko i Liban. U petom se nalaze Hrvatska, Obala Slonovače, Angola i Filipini, a u šestom Egipat, Bahami, Kamerun i Bahrein.

Učesnici će žrijebom biti podijeljeni na četiri turnira na kojima će se takmičiti po šest selekcija. Šest selekcija na svakom od četiri turnira biće podijeljene u dvije grupe sa po tri učesnika.

Nakon međusobnih duela, po dvije ekipe iz obje grupe na svakom od šest turnira igraće polufinale, zatim će se igrati finale za odlazak u Pariz, samo pobjednici četiri turnira dobijaju vizu za Olimpijske igre.

Ukoliko FIBA bude pravila raspored grupa na kvalifikacionim turnirima po sistemu koji je važio pred Igre u Tokiju, grupe će se formirati tako što će u jednoj biti reprezentacije iz prvog, četvrtog i petog, a u drugoj iz drugog, trećeg i šestog šešira.

To znači da bi potencijalni rivali Crne Gore na jednom od četiri turnira mogli da budu Brazil, Italija, Grčka i Poljska, zatim Egipat, Bahami, Kamerun i Bahrein.

Kvalifikacioni turniri za Olimpijske igre održavaju se od 2. do 7. jula.

Foto: FIBA

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA