FK Zora Spuž: Komisija FSCG nezakonito izbrisala naš klub iz takmičenja

Iz Fudbalskog kluba ,,Zora Spuž“ saopštili su da se suočavaju sa nezakonitim postupanjem Takmičarske komisije FSCG UK Centar, koja ih je večeras odlukom izbirisala iz takmičenja.

Tekst prenosimo u integralu:

Naš klub, FK Zora Spuž, suočava se sa ozbiljnim nezakonitim postupanjem Takmičarske komisije FSCG UK Centar, koja je večerašnjom Odlukom br. 104 od 24.09.2024. godine nezakonito izbrisala naš klub iz takmičenja. Ova odluka nije samo preuranjena, već je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, Zakonom o sportu, Zakonom o upravnom postupku, kao i Statutom FSCG. Postupci Takmičarske komisije predstavljaju ozbiljnu zloupotrebu položaja, koja zahtijevaju najstrože sankcije.

Događaji u prvom kolu

U prvom kolu, naš klub je zakazao da igra utakmicu protiv FK Karioka. Iako smo uredno prijavili termin odigravanja utakmice, Takmičarska komisija je, bez zakonskog osnova, onemogućila naš klub da odigra tu utakmicu, i zatim registrirala rezultat 3-0 u korist FK Karioka. Time je prekršenčlan 19 Zakona o sportu Crne Gore, koji propisuje obavezu fer pleja i poštovanja pravila igre, kao ičlan 52 Statuta FSCG, koji garantuje transparentno i fer postupanje takmičarskih organa.

Događaji u drugom kolu

U drugom kolu, naš klub nije obaviješten da treba i kada treba da igra protiv FK Onogošt, a takodje nam nije dostavljen raspored takmičenja, što je u suprotnosti sa uredbama fudbalskoga sporta, a i Propozicijama regionalne lige centar za seniore 2024/25. Bez prethodnog obavještenja, Takmičarska komisija je ponovo nezakonito registrovala rezultat u korist FK Onogošt, prekršivši takočlan 10 Zakona o sportu, koji garantuje ravnopravno učešće u sportskim takmičenjima.

Podnošenje žalbi drugostepenom organu

Naš klub je na dostavljenu odluku za 1.kolo blagovremeno podnio žalbu Komisiji za žalbe FSCG, u skladu sačlanom 131 Zakona o upravnom postupku Crne Gore, koji propisuje da nijedna odluka ne može postati konačna dok se ne iscrpi pravo na žalbu i dok drugostepeni organ ne donese konačnu odluku. Uprkos tome, Takmičarska komisija FSCG UK Centar je, samovoljno i nezakonito, donijela večeras odluku o brisanju našeg kluba iz takmičenja, iako drugostepeni organ nije odlučio po našoj žalbi, a malo prije ove odluke stigla nam je Odluka za utakmicu 2.kola, na koju imamo rok 5.dana da podnesemo žabu, a na koju se nijesmo nigdje odrekli.

Ovakvo postupanje Komisije za takmičenje FSCG UK Centar predstavlja ozbiljno kršenječlanova 9 i 10 Zakona o upravnom postupku, koji garantuju pravo na pravičan i zakonit postupak.

Krivična odgovornost i zloupotreba položaja

Članovi Takmičarske komisije svojim postupcima su prekršiličlan 416 Krivičnog zakonika Crne Gore, zloupotrebivši službeni položaj i prekoračivši svoja ovlašćenja. Njihovo nezakonito djelovanje nije samo povrijedilo prava našeg kluba, već je ugrozilo integritet sporta u Crnoj Gori, te zahtijevamo hitno pokretanje krivičnog postupka protiv svih odgovornih lica.

Posebna odgovornost službenika MUP-a

Posebnu težinu ovom slučaju daje činjenica da odluke Takmičarske komisije potpisuje službenik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP-a), koji bi, s obzirom na svoj položaj, trebalo da bude primjer poštovanja zakona i zakonskih procedura. Očekujemo da se prema njemu postupa s posebnom pažnjom, s obzirom na odgovornost koju ima kao državni službenik, te da se preduzmu sve zakonske mjere kako bi se ispitala njegova uloga u ovim nezakonitim odlukama.

Kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima

Takođe,član 6 Evropske konvencije o ljudskim pravimagarantuje pravo na pravičan postupak. Odluka Takmičarske komisije da izbriše naš klub iz takmičenja, dok je žalbeni postupak u toku, grubo je kršenje ovog prava. Time je prekršeno pravo našeg kluba na pravično suđenje, što zahtijeva hitnu reakciju svih nadležnih organa.

Zahtjev za angažman inspekcije za sport i drugih nadležnih organa

Pored pravosudnih mjera, zahtijevamo da Inspekcija za sport Crne Gore, kao i svi nadležni organi, sprovedu iscrpnu istragu o ovom nezakonitom postupanju, te preduzmu sve neophodne mjere u skladu sa svojim ovlašćenjima kako bi se spriječile dalje zloupotrebe i zaštitio integritet našeg kluba.Član 62 Zakona o sportu Crne Gorejasno propisuje nadležnost inspekcijskih organa da reaguju u slučajevima kada se krše sportski propisi, te očekujemo hitnu akciju.

Zahtjev za poništenje odluke i hitnu reakciju

Zbog svih navedenih razloga, zahtijevamo hitno poništenje Odluke Takmičarske komisije o brisanju FK Zora Spuž iz takmičenja, te pozivamo FSCG, Inspekciju za sport, državne institucije i sve nadležne organe da odmah reaguju, sprovedu istragu i kazne odgovorne članove komisije u skladu sa zakonom.

Ovakva samovolja i zloupotreba položaja moraju biti zaustavljeni, a naš klub mora biti zaštićen od daljih nezakonitih postupaka.

Foto: FK Zora Spuž/Facebook

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA