EURO: Škoti za nastavak nade, Švajcarci za osminu finala

Poraz na premijeri je bio očekivan, ali igra i izdanje protiv Njemačke nisu bili na željenom nivou – Škotska je na startu EURA ubjedljivo poražena od domaćina (5:1), pa večeras (21) protiv Švajcarske nema izbora. „Tartan armija“ mora da savlada „sajdžije“, ako želi da ostane u igri za plasman u nokaut fazu.

Na prethodna tri šampionata Evrope, na kojima su učestvovali, Škoti nisu uspjeli da prođu grupnu fazu. I pored dobrih kvalifikacija za ovogodišnji Euro, pred ekipom Stiva Klarka je veoma težak zadatak – Švajcarska je na startu nadigrala Mađarsku (3:1), godinama je konstantna, u vrhu je evropskog fudbala, a i na ovom meču je favorit.

– Mislim da sam protiv Njemačke dao igračima mnogo informacija – šta da radimo sa loptom, šta bez lopte. Previše smo griješili na prethodnoj utakmici. Te greške ćemo morati da ispravimo protiv Švajcarske. Za početak da ne primimo pet golova, da pošaljemo bolju poruku – rekao je selektor Škotske, Stiv Klark.

Ističe da je igračima potreban drugačiji pristup na večeršnjem susretu.

– Moramo da se pobrinemo da se rezultat protiv Njemačke više ne dogodi. Nadam se da će Švajcarci nakon meča otići u hotel uznemireni, a ne mi. Ali, Švajcarska zna kako se igra na velikim takmičenjima i od nje moramo da učimo – objasnio je Klark.

Selektor Škotske je istakao jednog igrača „sajdžija“.

– On je ključni igrač Švajcarske, ne razlikuje se mnogo od onoga što Toni Kros radi za Njemačku. Veoma poštujem Švajcarsku – dobar su tim, težak protivnik – poručio je Klark.

Švajcarska se malo mučila u kvalifikacijama, ali na velikim takmičenjima uvijek igra dobro. Tako je bilo i u prvom kolu kada je savladala Mađarsku 3:1.

– Veoma je važno što smo prvenstvo otvorili pobjedom. Ali, nisam zadovoljan izdanjem u drugom poluvremenu protiv Mađarske. Protiv Škotske moramo bolje – rekao je selektor Murat Jakin.

Na otvaranju je briljirao strijelac i asistent, Mihal Ebišer.

– Jedva sam čekao utakmicu protiv Mađarske. Nikada nisam igrao na Euru i to je bila prilika da pokažem šta znam. Prelijep je osjećaj – rekao je vezista Švajcarske.

Švajcarska ima priliku da se plasira u osminu finala – ako pobijedi, sve će biti gotovo. Mada, u nekim kalkulacijama bi je i remi vodio dalje.

– Oporavili smo se nakon meča sa Mađarima. Fokusirani smo na sljedeću utakmicu. Odradićemo trening, a onda obratiti pažnju na neke taktičke stvari koje nas očekuju – kazao je Ebišer.

Vjerovatni sastavi – Škotska (4-3-3): Gan – Henli, Hendri, Tirni, Ralston – Gilmor, Mekgregor, Robertson – Mektomini, Adams, Megin.

Švajcarska (4-3-3). Zomer – Šar, Akandži, Rodriges – Vidmer, Džaka, Frojler, Ebišer – Ndoje, Embolo, Vargas.

foto:ilustracija/envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA