EURO: Portugal nakon penala savladao Sloveniju za četvrtfinale

Fudbalska reprezentacija Portugala plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva pošto je nakon penal serije izbacila Sloveniju – 3:0.

Poslije regularnih 90 minuta nije bilo golova, baš kao ni poslije dodatnih 30, iako je Kristijano Ronaldo imao i penal da riješi pitanje pobjednika, Jan Oblak je odlučio da ova utakmica potraje još malo.

U penal seriji, briljirao je golman Diogo Kosta koji je odbranio sva tri penala, dok su za Portugal pogodili Ronaldo, Bruno i Silva.

U 105. minutu je Oblak opet izrastao u heroja, jer je maestralno odbranio penal Kristijanu Ronaldu! Oblak je pročitao Ronalda koji je do večeras pogodio 13 uzastopnih penala u dresu Portugala.

Ronaldo je na pauzi između produžetaka bio vidno utučen i psihološki prilično uzdrman, te je djelovalo da će Slovenci imati upravo psihološku prednost do kraja.

U 114. minutu stadion je zanijemio, umorni veteran Pepe se sapleo i izgubio loptu kao posljednji igrač odbrane, ukrao je Šeško i izašao sam pred gol, ali je Diogo Kosta odlično pročitao njegovu nameru i sačuvao i Portugalce i svog saigrača Pepea, koji bi bio tragičar za kraj karijere.

Penal serija:

1. Iličićev udarac čita Diogo Kosta, Ronaldo ovaj put mijenja stranu i pogađa malu mrežu – 0:1
2. Maestralni Kosta čita i Balkoveca i njegovu lošu poluvisoku loptu, Bruno rutinski po zemlji – 0:2
3. Nevjerovatni golman Kosta je opet pročitao, Verbič je šutirao isto kao Balkovec, Silva rutinski u malu mrežu za 0:3 i Portugal je prošao dalje!

PORTUGAL – SLOVENIJA 0:0

Frankfurt

Stadion: Frankfurt arena

Kapacitet: 47.000

Sudija: Danijel Orsato (Italija)

PORTUGALIJA (4-3-3): Kosta – Kanselo (od 117. Semedo), Dias, Pepe (od 117. Neves), Mendeš – Fernandeš, Palinja, Vitinja (od 65. Žota) – B. Silva, Leao (od 76. Konseisao), Ronaldo. Selektor: Roberto Martinez.

SLOVENIJA (4-4-2): Oblak – Karničik, Drkušić, Bijol, Balkovec – Stojanović (od 87. Verbič), Gnezda Čerin, Elšnik (od 106. Iličić), Mlakar (od 74. Gorenc Stanković) – Šporar (od 74. Celar), Šeško. Selektor: Matjaž Kek.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA