Novak najbolji u istoriji tenisa

Novak Đoković pobijedio je Kaspera Ruda iz Norveške u tri seta (7:6, 6:3, 7:5) u finalu Rolan Garosa i osvojio treći trofej na Kupu musketara. Srpski teniser došao je i do 23. grend slem titule u karijeri čime se osamio na prvom mjestu vječne liste osvajača prestižnih turnira. Nadal ima 22, a Federer 21 pehar.

Đoković je do pobjede na terenu Filip Šatrije u Parizu došao nakon 3 sata i 15 minuta.

Od sjutra, Đoković će opet biti prvi teniser svijeta.

Tok meča:

Rutinski posljednji gem za istoriju i 23. gren slem titulu.Novak Đoković je osvojio titulu na Rolan Garosu.

Brejk pravi Đoković i to bez izgubljenog poena, fantastičan gem za Novaka, u narednom servira za istoriju, vodi 6:5.

Đoković najbolji kada je najpotrebnije, bez izgubljenog poena na svoj servis dolazi do 5:5. Servis i forhend odlično služe.

Sačuvao je Kaper Rud još jedan težak servis gem, bilo je 30:30 i drugi servis za Ruda, ali nije mogao Đoković do brejk lopte, nastavlja se borba u trećem setu, 5:4 za Ruda. Đoković će servirati da ostane u setu.

Najteži gem za Đokovića u trećem setu, imao je Rud 0:30, ali nije uspio da dođe do brejk lopte, Novak je vezao četiri poena i došao do izjednačenja 4:4.

Ne predaje se Rud, uspio je da dobije i četvrti servis gem u trećem setu, teže nego Đoković, ali vodi 4:3 u ovom dijelu igre. Izgubio je dva poena u ovom gemu.

3:3 u trećem setu, Novak i dalje rutinski dolazi do svojih gemova i to je ohrabrujuće pred završnicu trećeg, možda i odlučujućeg seta.

Dosta duže traju gemovi kada servira Rud, imao je Đoković 40:40 u ovom gemu, ali je Rud zahvaljujući sigurnom forhendu i servisu došao do 3:2 u trećem setu.

Sve sigurnija igra Novaka Đokovića u finalu, rutinski dolazi do svojih gemova, značajan napredak i lakoća u igri od početka drugog seta, bez izgubljenog poena u ovom gemu za 2:2 u trećem setu.

Neizvjestan treći gem, Đoković je imao brejk loptu, Rud se odbranio i na kraju uspio nekako da dobije gem na razliku i povede 2:1

Rutinski gem za Đokovića, koji sve lakše dobija svoje gemove, bez izgubljenog poena 1:1 u tećem setu.

Rud osvaja prvi gem u trećem setu, vodi 1:0. Ne baš lak gem, ali uz par sigurnih udaraca dolazi do gema Rud.

Počinje treći set na Šatrijeu, na servisu Rud.

Novi siguran gem za Đokovića u drugom setu i sigurnih 6:3 u ovom dijelu igre, još samo set ga dijeli od istorije i od 23. gren slem titule.

Spasio je Rud dvije brejk i ujedno set lopte u ovom gemu i uspio da dođe do 5:3. Težak gem za Norvežanina.

Zaprijetio je Rud na servis Đokovića, nije iskoristio priliku da dođe do dvije brejk lopte, pa je Novak sačuvao svoj servis i došao do 5:2 u drugom setu. Jedan od dužih gemova u ovom dijelu igre.

Dosta kraći i lakši gemovi u drugom setu, novi za Ruda koji je smanjio na 4:2.

Sve djeluje bolje u igri Đokovića, reklo bi se da je popravio forhend i dosta lakše dolazi do poena, 4:1 u drugom setu. Rud dosta umorniji u drugom setu, slabije se kreće.

Rud osvaja prvi gem u drugom setu i prekida seriju Đokovića, jedan lakši gem uz jedan izgubljen poen.

Potvrđuje Novak brejk, vodi 3:0, rutinski početak drugog seta.

Još jedan maratonski gem, ovoga puta na servis Ruda, opet uz nekoliko dugih poena, tek četvrtu brejk loptu u ovom gemu je iskoristio Đoković za 2:0.

Lagan gem za Đokovića na startu drugog dijela igre za 1:0.

Počeo je drugi set, prvi na servisu Đoković.

Novi viner za Novaka za 7:1 u taj brejku i za vođstvo u setovima od 1:0. Set je trajao sat i 22 minuta.

As Đokovića za 6:1 i pet set lopti.

Sigurnih 5:1 za Novaka, nakon greške Ruda sa osnovne linije.

Novi mini brejk Đokovića za 4:1.

Konačno i prvi poen za Ruda u taj brejku, nakon odličnog servisa 3:1.

3:0 Đoković, inicijativu je imao Rud, ali se Novak odlično branio.

U još jednoj odličnoj razmjeni, Đoković servis volejom ne mreži dolazi do 2:0.

Fenomenalan prvi poen u taj brejku, Đoković pravi mini brejk i to vinerom iz teške pozicije, 1:0.

Dobar gem i za Đokovoića, izjednačio je na 6:6 i gledaćemo taj brejk u prvom setu, što je i najrealnije.

6:5 za Ruda u prvom setu, jedan od lakših gemova u odnosu na prethodne maratonske.

Preživio je Đoković ovaj gem i nakon 0:30 za Ruda uspio da se vrati i izjednači na 5:5. Viđen je fanstastičan poen u kojem je Rud udarcem kroz noge skoro lobovao Đokovića i dobio poen.

Iscrpljujući set za oba tenisera, još jedan maratonski gem, uspio je nekako Rud da dođe do gema i povede 5:4 u prvom setu. Đoković je itekako imao prilike da napravi brejk u ovom gemu. Srpski teniser se u jednom trenutku našao na zemlji nakon udarca, ali je sve u redu, samo se okliznuo.

 (foto: Guliver)

Fantastičan meč gledamo na Filip Šatrijeu, vrhunski nivo tenisa, pravo finale, Đoković je opet nakon velike borbe u svom gemu uspio da izjednači u prvom setu na 4:4. Viđeno je par odličnih poena sa preko 15 udaraca.

Đoković je u spektakularnom gemu uspio na vrati brejk i smanji na 4:3, imao je i dosta sreće jer je Rud iz izglednih pozicija pogađao mrežu, ali imao je i Đoković par odličnih poena u ovom gemu.

Smanjuje Novak na 4:2, još jedan dobar gem sa jedim izgubljenim poenom.

Rud vodi 4:1, sačuvao je svoj gem, Đoković je na 15:30 imao veliku priliku za brejk lopte, ali je lopticu posalo u aut.

Konačno gem za Đokovića i to bez izgubljenog poena, uz tri servis vinera za 3:1 u prvom setu.

Interesantno je da je u loži Novaka Đokovića čuveni NFL igrač, Tom Brejdi, a meč sa tribina prate i mnoge druge velike zvijezde, među njima, Mbape, Ibrahimović, kao i brojni glumci iz Holivuda.

Novi gem za Ruda, koji je potvrdio brejk i poveo sa 3:0, imao je Đoković u ovog gemu 15:30, ali se Rud vratio i ima značajnu prednost u prvom setu.

Brejk Ruda na startu meča, bio je to dug gem za Đokovića, Rud je imao četiri brejk lopte i uspio je da iskoristi četvrtu i povede sa 2:0 u prvom setu. Gem je trajao deset minuta, bilo je šest izjednačenja na 40:40.

Dobar početak Kaspera Ruda, dobio je svoj gem bez izgubljenog poena, vodi 1:0 u prvom setu.

15:11 Počeo je duel na Filip Šatrijeu.

15:05 Igrači su izašli na teren, pozdravljeni aplauzom, uslijediće kratko zagrijavanje i početak meča. Prvi će servirati Rud.

14:45 Pomjeren je meč za nekih pola sata zbog svečane ceremonije uručenja nagrada u dubl konkurenciji. Početak se očekuje oko 15 sati.

14:32 Sve je spremno za početak meča u Parizu, ima dosta oblaka, organizatori su odlučili da zatvore krov na Filip Šatrijeu, ali su ipak na kraju odlučili da ga otvore.

13:50 Đoković je odradio i posljednji trening pred veliko finale, na terenu je bio i njegov sin Stefan.

Najava meča:

Prema mnogim kriterijumima i statističkim kategorijama Novak Đoković je najbolji teniser u istoriji bijelog sporta, ali novim trijumfom u Parizu učinio bi još jedan veliki korak ka sportskoj besmrtnosti.

Najbolji teniser protiv Kaspera Ruda igra svoje sedmo finale na Rolan Garosu, a pobjeda bi mu donijela treću titulu u Parizu i 23. grend slem trofej u karijeri, što niko nikada nije uradio u muškom tenisu.

Novak i Rafa trenutno su izjednačeni sa po 22. osvojena mejdžorsa, dok u ženskoj konkurenciji Margaret Kort ima 24, a Serena Vilijams 23.

Đoković je nekoliko puta isticao da je u ovoj fazi njegove karijere akcenat na osvajanju grend slem titula koje bi postavile dobar temelj za postavljanje apsolutnog rekorda, koji će teško biti dostignut u decenijama koje dolaze.

Novaku u finalu neće biti lako. Jeste pobijedio u sva četiri dosadašnja međusobna duela protiv Ruda, ali Danac u Parizu igra možda i najbolji tenis u karijeri.

U prethodnih šest mečeva na pariskoj šljaci, Rud je izgubio samo tri seta, da bi sav talenat i kvalitet pokazao u polufinalu, ubjedljivo savladavši Aleksandera Zvereva sa 6:3, 6:4, 6:0.

Novak je polako podizao formu kako je turnir odmicao, izgubio je samo dva seta u Parizu – jedan od Hačanova u četvrtfinalu, drugi od Alkaraza u polufinalu takmičenja.

Uprkos tome, Đoković je protiv mladog Španca i trenutno prvog svjetskog tenisera bio dominantan, ne zanemarujući Alkarazove probleme sa grčevima.

Novak je u seriji od 20 uzastopnih pobjeda na grend slem turnirima, a u Parizu igra svoje 34. finale na nekom od četiri najveća teniska turnira.

Bez obzira na trenutnu fizičku spremu, Novak je favorit u finalnom meču, najviše zahvaljujući ogromnom iskustvu koje ima na velikim turnirima, ali i zbog mentalne snage koja najčešće dolazi do izražaja u najvažnijim momentima i najvažnijim mečevima.

Rud ima svoje kvalitete, koje je već pokazao naročito na mečevima protiv Runea i Zvereva, ali čini se da je protiv igrača koji zna šta želi i koji živi za velike trofeje u podređenom položaju.

Izvor: RTCG

Foto: Guliver

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA