Danilovgradska Iskra u minuloj godini prihodovala 380.846, potrošila 464.325 eura

Fudbalski klub Iskra je u 2023. godini imao 464.325,45 eura troškova od čega je, kako se navodi u izvještaju o radu sa finansijskim izvještajem za 2023.godinu, za zarade, osiguranje, doprinose, hranarine i stipendije za trenere, igrače i prateće osoblje utrošeno 286.136,62 eura.

– Za troškove prevoza igrača, obezbjeđenje utakmica seniora i juniora, pripreme i sportsku opremu utrošeno je 90.534,44 eura, dok je za električnu energiju, gorivo, vodu, advokata i za knjigovodstvo potrošeno 8.333,04 eura.Ostali troškovi bili su 4.287,42 a plaćeni troškovi iz ranijih godina 75.033,93 eura – piše u izvještaju.

Duguje se i 58.018,74 eura i to dobavljačima 22.682,42 eura, za poreze i doprinose 35.336,32 eura, kao i za pozajmljena sredstva 27.500 eura.

– Nastavljena je isplata naslijeđenih dugova iz ranijeg perioda, tako da je na ime tih dugovanja u 2024. godini uplaćen iznos od 47.144,75 eura. Klub ima obavezu da uredno izmiruje dogovorene ugovorne obaveze prema dobavljačima, igračima, trenerima, pratećem osoblju zaposlenom u klubu, kako u redovnom poslovanju tako i vraćanju dugova iz prethodnog perioda što će biti veliki izazov za upravu i Opštinu Danilovgrad kao osnivač – navodi se u dokumentu.

Prihodi FK Iskra u 2023. godini bili su 380.846,83 eura.

Od svih sredstava koja su uplaćena na račun kluba u 2023. godini klub se najvećim dijelom finasirao iz budžeta Opštine Danilovgrad u iznosu od 184.298,83 eura i od FSCG u iznosu od 119.111,00 eura, dok je od ostalih donatora prihodovano 77.437 eura – piše u dokumentu.

U izvještaju se navodi da je glavnom i pomoćnom terenu potrebna hitna sanacija kao i uvođenje novih standarda u radu i primanjima igrača, trenera i angažovanju svih zaposlenih.

– Fudbalski klub Iskra je u proteklom periodu imao velikih materijalno-finansijskih infrastrukturnih, ali i ostalih pratećih problema, što je za posljedicu imalo velike dugove i ispadanje kluba iz Prve lige Crne Gore. Veliki broj igrača uzrokovao je značajno veće troškove od onih koje je realno klub mogao da podnese. Troškovi održavanja glavnog i pomoćnog terena značajno su uvećani. Pomenuta situacija u značajnoj mjeri je doprinijela ovakvom plasmanu i stanju u klubu koje zahtijeva hitnu sanaciju i uvođenje novih standarda u radu i primanjima igrača, trenera i angažovanju svih zaposlenih – navedeno je u izvještaju.

Ističu i nedostatak prostora za mlađe kategorije i ambulantu što im, kako navode, pričinjava velike probleme u radu, posebno prilikom organizacija utakmica.

– Pomoćni teren sa vještačkom podlogom u velikoj mjeri je rasteretio korišćenje glavnog terena, jer na njemu redovno treniraju sve selekcije našeg kluba. Mlade kategorije, uglavnom na njemu odigravaju utakmice. Izgradnja pomoćnog terena uz sve njegove nedostatke u gradnji u značajnoj mjeri je olakšala rad u klubu i značajno doprinijela razvoju fudbala na području Danilovgrada – piše u dokumentu.

Potrebno izgraditi poseban objekat za mlađe kategorije

Kako navode u izvještaju, dugoročni planovi su da se sagradi poseban objekat koji bi isključivo koristile mlađe kategorije, jer su postojeće prostorije preopterećene.

– Trebalo bi razmišljati i o izgradnji balon hale, koja bi rasteretila pomoćni teren za mlađe kategorije i omogućila treniranje selekcija u zimskom periodu kada su nepovoljni vremenski uslovi. U saradnji sa FSCG planirana je rekonstrukcija podloge postojećeg glavnog terena i izgradnja još jednog pomoćnog manjeg terena sa vještačkom podlogom, kao i sistema za polivanje postojećeg pomoćnog terena. Planirana je nabavka pratećeg sportskog mobilijara pokretnih golova za oba terena, pratećih rekvizita, mreža, posebnih tabli i drugih pomagala za vježbanje motoričkih sposobnosti igrača. Planirano je osnivanje škole fudbala, čime bi se se formirao poseban stručni i trenerski tim koji bi radio sa ovom djecom, a koji bi vodio direktor dok bi ostale prateće aktivnosti obavljao koordinator škole fudbala – piše u izvještaju.

Foto: FK Iskra/Facebook

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA