Crna Gora ubrzano napreduje na listi Uefe: Juriš ka 4. predstavniku u evropskim takmičenjima

Crna Gora će, kako stvari stoje, uskoro najvjerovatnije imati četiri predstavnika (ponovo) u evropskim klupskim takmičenjima.

Sve zahvaljujući sjajnim rezultatima naših timova ove sezone i vrtoglavom usponu na Uefinoj listi klupskih koeficijenata nacionalnih asocijacija.

Prolazak Mornara preko Dinama iz Tbilisija i Radničkog iz Kragujevca u 3. kolo kvalifikacija za Ligu konferencija, prolazak Dečića u 3. kolo preko Dinamo Batumija, prolazak Budućnosti u 2. kolo preko kosovske Mališeve, donio je Crnoj Gori ovogodišnji koeficijent od 1,833, što ne samo da je najveći do sada kada su u pitanju evropska fudbalska ljeta crnogorskih klubova, već je trenutno treći najveći u Evropi među 30-ak zemalja čiji su klubovi počeli kvalifikacije od najnižih rundi.

Veći koeficijent od crnogorskih klubova za sada su sakupili samo mađarski i jermenski – po 1,875.

I tu, naravno, nije kraj, Budućnost večeras ima šansu u revanšu protiv CSKA 1948 da sakupi nove bodove za crnogorski fudbal i prođe u 3. kolo kvalifikacija za LK, gdje se već nalaze Dečić i Mornar – i čekaju ih utakmice sa Helsinkijem i, najvjerovatnije, Pakšijem iz Mađarske.

Klupski koeficijenti nacionalnih asocijacija računaju se tako što se za pobjedu dobija bod, za remi pola boda. Dobijena suma dijeli se potom sa brojem predstavnika na evropskoj sceni – u crnogorskom slučaju, to je sada tri.

Dakle, dvije pobjede Mornara i jedan remi, jedna pobjeda i dva remija Dečića, jedna pobjeda Budućnosti – donijeli su našim timovima 5,5 bodova, što kada se podijeli sa tri donosi izvrstan koeficijent od 1,833.

Poređenja radi, koeficijent timova iz Bosne i Hercegovine ovog ljeta (četiri predstavnika) iznosi 0,750, iz Sjeverne Makedonije (tri predstavnika) 0,66, Albanije 1,125, Gruzije 1,125, Kosova 1,375…

Konačan plasman na listi Uefe dobija se kada se saberu koeficijeni iz ove i prethodne četiri evropske sezone.

Iako su crnogorskih klubovi prethodna četiri ljeta imali loše rezultate (koeficijenti su iznosili 1,625 za sezonu 2020/21, 0,750 za sezonu 2021/22, 1,000 za sezonu 2022/23, 1,333 za sezonu 2022/23) ovogodišnji – dosadašnji koeficijent donio je Crnoj Gori skok na listi od pet mjesta.

Umjesto poražavajuće 53. pozicije (treće otpozadi) iz prošle sezone, ili 54. od prije dva ljeta (slabiji je tada bio samo San Marino), naši klubovi zbirno sada zauzimaju 48. poziciju.

Crna Gora je, dakle, ovog ljeta skočila pet mjesta i već je pretekla Bjelorusiju, Andoru, Vels, Sjevernu Makedoniju i Gruziju!

Lista Uefe
foto: Uefa.com

Sve to vodi ka tome da će CG od narednog ljeta – ili od ljeta 2026, najvjerovatnije ponovo imati četiri predstavnika na evropskoj sceni, umjesto tri koliko je zbog loših rezultata imala u prethodne dvije sezone.

Lista, međutim, nije konačna sve dok traju evropske kvalifikacije i sve dok svi timovi i donjeg doma evropskog fudbala ne budu eliminisani u kvalifikacijama.

Crna Gora može još da napreduje, može i da nazaduje u odnosu na trenutnu 48. poziciju – zavisnosti od daljih rezultata naših, ali i klubova iz zemalja konkurenata.

Po tri predstavnika u Evropi imaju samo pet posljednjerangiranih zemalja – do ove sezone to su bili Crna Gora, Makedonija, Andora, Gibraltar i San Marino.

Ako naši klubovi barem zadrže sadašnju, 48. poziciju, dobićemo još jednog predstavnika na evropskoj sceni.

 Foto: FK Radnički 1923 Kragujevac zvanična stranica

NIKŠIĆ PROGNOZA