COK potpisnik IWG Brighton plus Helsinki deklaracije

Crnogorski olimpijski komitet (COK) potpisnik je IWG Brighton plus Helsinki deklaracije, potvrđujući time svoju posvećenost stvaranju više prilika za žene i djevojke da se bave sportom na svim nivoima, saopšteno je iz krovne asocijacije crnogorskog sporta.

Brighton Plus Helsinki deklaracija kreirana je 1994. godine i sastoji se od deset principa koji čine međunarodni sporazum u cilju podrške organizacijama u razvijanju kulture koja omogućava i cijeni žene u sportu.

Deklaracija je potpisao predsjednik COK-a, Dušan Simonović, tokom generalne Skupštine Evropskih olimpijskih komiteta (EOK) u Istanbulu i dopunjava kontinuirani rad crnogorskog olimpijskog pokreta na promociji rodne ravnopravnosti.

Simonović je, govoreći o potpisivanju deklaracije, kazao da je ponosan na značajno učešće, a posebno na uspjehe crnogorskih sportistkinja na međunarodnim sportskim takmičenjima.

“Priznajem da ima još mnogo toga da se uradi u smislu zaštite žena od diskriminacije i uspostavljanja rodne ravnopravnosti. To je jedan od prioriteta COK-a i potpisivanje Deklaracije ističe rad koji smo već obavili, uz našu posvećenost nastavku borbe za rodnu ravnopravnost u sportu”, rekao je Simonović.

Predsjednica Komisije za rodnu ravnopravnost EOK-a, Anamari Felps, kazala je da oduševljena što se COK pridružio listi potpisnika IWG Brighton & Helsinki deklaracije.

“Iskreno zahvaljujem predsjedniku Simonoviću na javnom izražavanju posvećenosti da nastavi rad organizacije na adresiranju rodne neravnopravnosti u sportu. To je ključni prioritet za Evropsku olimpijsku porodicu i korak prema tome da Evropa postane najpravičniji, najinkluzivniji i najodrživiji kontinent za sport, rekla je Felps.

Foto: COK

NIKŠIĆ PROGNOZA