Čeferin: Nije dovoljno da političari samo dolaze na utakmice

Bez pomoći države i lokalnih zajednica ne može se izgraditi ozbiljan stadion, teško je fudbalskim savezima da sami funkcionišu u malim zemljama, a političari bi morali da razmišljaju da nije bitno da samo dođu na utakmice kada su uspjesi, već bi morali da i pomažu fudbalu, kazao je u ekskluzivnom razgovoru za “Vijesti” predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin, vođenom juče u Tivtu.

Crna Gora ozbiljno kasni infrastrukturno, čak i za regionom, imamo slučaj jedinog stadiona koji zadovoljava malo više Uefine standarde koji je suspendovan zbog očajnog kvaliteta travnjaka. Čija je to krivica?

– UEFA ima projekte za infrastrukturu, ali mi provjeravamo saveze. Fudbalski savez Crne Gore apsolutno investira u infrastukturu. Ipak, bez pomoći države, ili lokalne zajednice, teško je izgraditi ozbiljan stadion. Države ne investiraju u infastrukturu. Ne znam kako je tačno u Crnoj Gori, ali mislim da ništa država nije investirala za sada. Mislim da bi političari morali da razmišljaju u pravcu da nije bitno samo da dođu na utakmice kad su uspjesi, već bi morali da pomažu fudbalu. I to ne samo top fudbalu, jer sa izgradnjom infrastrukture pomažeš i djeci da su zdravija, da nisu na ulici, da igraju fudbal i tako dalje. Prema tome, teško je Savezu samom, posebno u tako maloj zemlji – kazao je Čeferin.

Crna Gora je jedna od samo nekoliko zemalja čija se reprezentacija još nije plasirala na veliko takmičenje. Koji su to preduslovi koji treba da se ispune da jednog dana dočekamo i to?

– Dejan Savićević je moj dobar prijatelj i ja mislim da on odlično vodi Fudbalski savez Crne Gore. Sve male zemlje imaju isti problem, a to je da nema para od TV prava i tako se njihove lige i klubovi teže razvijaju. Slovenija, na primjer, ima prednost u odnosu na Crnu Goru, ne zbog toga što smo veći već zato što smo Evropska unija, pa igrači nisu stranci. Slično je sa Hrvatskom, čija je infrastruktura slabija nego u Sloveniji, ali i oni su Evropska unija pa igrači mogu da idu i da se razvijaju vani. Mislim da crnogorski Fudbalski savez pravilno radi i apsolutno možete da očekujete da se jednom, možda vrlo brzo, kvalifikujete na Evropsko prvenstvo. Možda preko Lige nacija – to je odlična šansa. Imate nekoliko baš dobrih igrača, i uz malo sreće samo treba da se vjeruje.

Osim Savićevića, Vaš blizak saradnik je i Predrag Mijatović, član Uefinog borda, još jedna crnogorska legenda.

– Dejo i Peđa ne samo da su moji dobri prijatelji, već su i velika imena svjetskog fudbala. Ne treba da se zaboravi da su oni igrali u Jugoslaviji koja je bila fudbalski puno jača od svih naših malih, novih zemalja i vjerovatno je i za njih frustracija jer nema toliko uspjeha, ali treba biti realan i razumjeti – mala zemlja je mala zemlja i neophodno je strpljenje. Slovenija se, na primjer, 24 godine nije plasirala na Euro, a sad smo bili blizu četvrtfinala. Samo hrabro, i uz malo sreće, sa ovim igračkim kadrom možete da se plasirate na veliko takmičenje.

Aleksander Čeferin
foto: REUTERS/Antonio Bronic/File Photo

Nedavno je završeno Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, jedno od najvažnijih Uefinih takmičenja. Kako ste zadovoljnji?

– Evropsko prvenstvo je bilo fantastično. Organizacija 51 utakmice u čudnim vremenima, prepunim nasilja i svega ostalog skupa – nije to lako. Odlično smo sarađivali sa njemačkom policijom, sa državom Njemačkom, po mom mišljenju fudbal je bio odličan, praktično bez incidenta što je jako teško u ovo doba. Na kraju, za mene je – fudbalski gledano, pobijedila apsolutno najbolja ekipa.

Dosta malih zemalja je igralo zapaženu ulogu na Euru – Gruzija, Slovenija i Slovačka na primjer. Kako to komentarišete?

– To pokazuje da UEFA pravilno razvija fudbal. Mi imamo veliki budžet od 6-7 milijardi eura godišnje, ali 97 odsto vraćamo nazad u fudbal i zato male zemlje mogu da napreduju. Tipična razlika su košarka i fudbal u Evropi. U košarci je elitna Evroliga, a gubi se košarka na nacionalnom nivou. Fudbal je nešto sasvim drugo. I dok sam ja tu svi će imati mogućnost da igraju evropska takmičenja, nećemo popuštati na području solidarnosti, iako imamo ponekad pritiske nekih velikih da se to napravi malo elitnije.

Kreće novi, prošireni format Lige šampiona, kakva su očekivanja?

– Novi format će biti puno zanimljiviji, puno neizvjesniji, jer do sada, kada ste imali grupu od četiri tima, do decembra se već znalo ko će da se kvalifikuje u nokaut fazu. Sad se neće znati do kraja ko je na kojoj poziciji, biće više utakmica između velikih, više između malih. Jedva čekamo da počne novi format.

Je li UEFA ušla u stabilniju fazu nakon pokušaja dijela najbogatijih klubova da se otcijepe i formiraju svoju posebnu ligu?

– Mi smo stalno bili u stabilnoj fazi. O toj, takozvanoj Superligi, ja više ne dajem komentare, jer je toliko nebitna da nema smisla. UEFA je stabilna, izdržali smo najteže vrijeme kovida, kasnije i neke druge stvari. Sad očekujem da sa novim formatom Lige šampiona i super-uspješnim Evropskim prvenstvom idemo samo prema gore.

Vojo Kovač me konačno doveo na crnogorsko more, fasciniran sam

“Uhvatiti” Aleksandera Čeferina za intervju, i to za vrijeme njegovog kratkotrajnog i rijetkog odmora, preteška je misija.

Možda i nije, ako vam je “veza” Vojislav-Vojo Kovač, počasni konzul Crne Gore u Sloveniji i veliki Čeferinov prijatelj.

Kovač je tako ovog ljeta doveo prvog čovjeka Uefe u Crnu Goru – zajedno sa prijateljima krstare Bokokotorskim zalivom. “Doveo” ga i Vijestima.

– Nisam bio na moru u Crnoj Gori već 15 godina. Moj veliki prijatelj Vojo Kovač je najveći promoter Crne Gore, pa svake godine kaže da je uvrijeđen jer ne dolazim. Sada sam konačno došao i mogu da kažem da sam fasciniran svim investicijama. Ako poredimo sa regijom, nisam vidio toliko velikih investicija u turizmu kao ovdje. Krasno je more, ljudi su ljubazni i to je to – kaže Aleksander Čeferin.

Vojo Kovač i Aleksander Čeferin na odmoru
Vojo Kovač i Aleksander Čeferin na odmoru, foto: Marjan Popović

Privlače ga i crnogorske planine, iako uz osmijeh kaže da ih ima dovoljno u Sloveniji.

– Vidio sam Lovćen prije nekoliko godina. Vratiću se sigurno kad budem imao malo više vremena, sada se već bliži nova sezona.

Kovač i Čeferin su stari prijatelji…

– Za Voja bih rekao da je već 40 odsto Slovenac, ali voli Crnu Goru i voli da pokaže prijateljima kako se razvija njegova zemlja – ističe predsjednik Uefe.

Foto: Vijesti/Marjan Popović

NIKŠIĆ PROGNOZA