Boston novi NBA šampion

Boston Seltiksi su na NBA tronu, rekordna 18. titula zaslužena je rutinskom pobjedom 106:88 nad Dalas Meveriksima, za konačnih 4:1 u finalnoj seriji najjače lige svijeta.

Prvi put od 2008. godine ,,Kelti“ su se radovali tituli – i potpuno je zaslužena. Ovaj tim je u posljednjih osam sezona čak šest puta stizao makar do konferencijskog finala, a u ligaškom dijelu ove sezone bio je ubjedljivo najbolji sa učinkom 64:18. U plej-ofu, put do titule bio je maltene šetnja: niko nije ni priprijetio ekipi sa ubjedljivo najvećom ,,širinom“ rostera i sa najbiše kvalitetnih opcija u rotaciji.

U istorijskom meču u kom je zaslužena titula, krilo Džejson Tejtum bio je najbolji sa 31 poenom, 11 asistencija i osam skokova. Ipak, bek Džejlen Braun je zasluženo dobitnik priznanja MVP za najboljeg igrača finalne serije – u kontinuitetu igrao je na vrhunskom nivou i u napadu i u odbrani. U petom meču finala postigao je 21 poen uz osam skokova i šest asistencija.

U poraženom teksaškom timu, Luka Dončić nije imao pravu podršku. Mladi Slovenac je u posljednjem meču sezone postigao 28 poena uz 12 asistencija i pet skokova. Već je na kratkom odmoru – uskoro ga čekaju olimpijske kvalifikacije.

Podbacio je, ponovo, superstar i bivši igrač Bostona, sada bek Dalasa Irving. Meč je završio sa svega 15 poena uz loš šut iz igre 16-5.

Braun je dobitnik trofeja koji nosi ime po legendi Seltiksa i košarke 20. vijeka Bilu Raselu. Tokom finala bilježio je 20,8 poena, 5,4 skokova i pet asistencija po meču. U pobjedničkom timu u petom meču finala bek Holidej je pored 15 poena imao 11 skokova, a veteran i veliki borac Horford je imao po devet poena i skokova.

Utisak je, da je Boston evidentno u prethodnoj četvtoj utakmici finala u gostima ,,spustio gas“ – tim nije želio da propusti priliku da pred svojim navijačima osvoji titulu. Takođe, utisak je i da je ovo konačno ostvarenje važne ere u istoriji kluba, koja je započeta 2016. i 2017. godine – izborom Brauna i Tejtuma na NBA draftu.

Dokazao se i odlični trener Džo Mazula, ranije često kritikovan – koji je priliku dobio nakon skandala 2022. u čijem je centru bio prethodnik Udoka. Takođe, velike zasluge za titulu nosi i bivši trener Bred Stivens, sa da generalni menadžer kluba. Upravo on je zaslužan za veliki broj izuzetnih trejdova u prethodnim godinama, poput dovođenja specijaliste za odbranu Holideja iz Milvokija. Holidej i Braun bili su najzaslužniji što su Dončić i Irving suštinski zaustavljeni i sputani u svakom, osim u jednom meču finala.

Ovacije je u dvorani Bostona dobio letonski krilni centar Porcingis – koji se tokom plej-ofa borio sa težom povredom, pa zbog iste propustio treći i četvrti meč finala, da bi potom u posljednjoj utakmici sezone zaigrao sa ograničenom minutažom.

Holidej je pokazao da je rođeni pobjednik – prije tri godine sa Milvokijem je osvojio titulu. Ova titule je i njegova poruka ,,Jelenima“, koliko su pogriješili što su ga trejdovali za slavnog šutera Lilarda. Džru, američki reprezentativac, je ipak mnogo kompletniji igrač i korisniji za tim.

Foto: marca.com

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA