Bez fudbala u Boliviji zbog namještanja

FS Bolivije (FBF) obustavio je dva najviša ranga tamošnjeg fudbala posle istrage o namještanju utakmica.

Istražitelji na ovom slučaju tvrde da se čitav sistem u ovoj ligi temelji na manipulaciji rezultatima, a predmet njihove istrage su bili čelnici klubova, igrači i veliki dio sudijske organizacije.

Sve je došlo kao posljedica curenja eksplicitnih sadržaja koji su rezultat prisluškivanja i intenzivnog procesa u kojem su se skupljale informacije, a odluka da se prekine takmičenje donesena je sa 14 glasova „za“ i jednim protiv.

Tamošnji mediji pišu da je odluka stupila na snagu sedam dana nakon prvih optužbi disciplinske komisije, koja je objavila desetak inkriminišućih audiosnimaka, u kojima se govori o kompletnoj „kriminalnoj mreži“ u koju su uključeni menadžeri više od polovine prvoligaških i drugoligaških klubova, igrači i sudije.

Na kraju svega, iz FBF su poslali službeni zahtjev najvišem južnoameričkom fudbalskom tijelu (KONMEBOL) da im dozvoli organizaciju novog prvenstva u suženom obliku, koje bi se trebalo da se održi od kraja septembra do kraja decembra.

Takođe, zatražena je potpuna zabrana klađenja na bolivijski fudbal.

U trenutka suspenzije prvenstva, lider je bila ekipa Strongest sa 49 bodova, šest više od Nasional Potosija, te osam od Bolivara.

Mnogo neizvjesnije je bilo u borbi za opstanak gdje je posljednjih šest ekipa bilo u tri boda.

Foto: Twitter

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA