Fiesta u Berlinu, niko kao furija – Španija je četvrti put šampion Evrope

Reprezentacia Španije savladala je večeras Englesku u finalu Evropskog prvenstva rezultatom 2:1 i po četvrti put postala šampion Starog kontinenta.

Tok meča:

22:54 KRAAAAJ – Niko kao „furija“ – Španija je zasluženo savladala Englesku (2:1), Španija je zaslužila evropsku krunu.

Zemlja fudbala četvrti put u istoriji je najbolja u Evropi, Engleska nije uspjela ni u drugom finalu zaredom, pa ostaje jedan od najvećih gubitnika u istoriji fudbala.

22:48 90. minut: Kakva šansa za Englesku – nakon kornera Palmera glavom je šutirao Rajs, a nakon što je Simon odbranio glavom je pokušao i Guei, alije sa gol linije izbacio Olmo.

22:46 87. minut: GOOOOL – šok u Berlinu, rezervista Španije Mikel Ojarzabal pogodio je nakon sjajne akcije koju je napravio sa Olmom i Kukureljom.

22:40 82. minut: Ponovo Španija napada, još jednom je dobru priliku imao Jamal, ali siguran je Pikford.

22:32 73. minut: GOOOOOL – veliki je majstor Kol Palmer – hladnokrvni mladić iz Čelsija vratio je Englesku u život samo tri minuta nakon što je ušao u igru.

Saka je prošao po desnoj strani, dodao je Belingemu koji je iz teške pozicije odložio za Palmera, a engleski as je sjajno šutirao po zemlji sa dvadesetak metara.

 22:29 70. minut: Nova promjena kod Engleza – u igri je Kol Palmer, izašao je mladi Mejnu.

22:26 67. minut: Mijenja kapitena i napadača i De la Fuente – umjesto Morate ušao je Mikel Ojarzabal.

22:25 66. minut: Opasna je Španija iz kontranapada – veliku šansu imao je Jamal, ali ostaje 1:0.

22:22 64. minut: Da li se budi Engleska – Foden je na desnoj strani bio uporan, izborio se za loptu koja je stigla do Belingema, a as Real je nakon sjajnog okreta opasno šutirao sa ivice šesnaesterca – ipak, pored gola. 

22:20 61. minut: Reaguje Sautgejt – izlazi kapiten Kejn, dok je u igri heroj polufinala Oli Votkins.

22:18 Jamal je večeras upisao četvrtu asistenciju na ovom Euru, a jednom je bio i strijelac, dok je Vilijams postigao drugi gol, uz ranije dvije asistencije.

Kakav mladi tandem ima Španija.

 

22:14 56. minut: Dvije nove šanse za Španiju u istom minutu – najprije je Jamal sjajno provukao loptu za Moratu koji se oslobodio Gueija, ali nije dobro šutirao, da bi potom sa 16 metara opasno zaprijetio Vilijams.

22:07 49. minut: Nova velika šansa Španije, ali Olmo nije pogodio iz odlične pozicije.

22:06 47. minut: GOOOOL – i ponovo Španija leti na klrilima svojih mladića – Lamin Jamal je sjajno prošao, pronašao je Nika Vilijamsa koji je iskosa sa lijeve strane matirao Pikforda.

22:03 46. minut: Morao je da mijenja De la Fuente – i to svog najvažnijeg igrača Rodrija, vjerovatno zbog povrede.

U igri je Martin Zubimendi vezista Sosijedada.

21:49 Završeno je prvo poluvrijeme koje se neće pamtiti – Španija je dominirala u posjedu lopte, pokušavala je, ali za 45 minuta nije uspjela da napravi nijednu pravu šansu.

S druge strane, Engleska je odlučila da se brani i čeka pravu šansu, a u finišu je i opasno zaprijetila… Najprije preko Kejna kada je loptu u opasnoj zoni izgubio Karvahal, a potom i kada se desio jedini šut u okvor gola – Foden je pokušao, ali njegov udarac bio je previše slab za klasu Simona.  

21:46 46. minut: Za rubriku vjerovali ili ne, ali upravo sada Berlin je vidio prvi šut u okvir gola – pokušao je Fil Foden, ali bez mnogo opasnosti za Unaja Simona.

21:32 30. minut: Razmahao se sudija Franosa Leteksije kartonima kao prije skoro dvije godine pod Goricom.

U velikom finalu Eura već je pokazao žute kartone Hariju Kejnu i Daniju Olmu, a mnogi u Crnoj Gori ga se sjećaju kada je u septembru 2022. već do 17. minuta utakmice u Ligi nacija protiv Finske pokazao dva žuta kartona štoperu „sokola“ Žarku Tomaševiću.

21:21 Jamal je ispisao istoriju kao najmlađi fudbaler koji je zaigrao u finalu nekog velikog takmčenja, dok na drugoj strani sjajnog mladića ima i Engleska – vezistu Mančester junajteda Kobija Mejnua.

Inače, prvi put u istoriji finala Eura i Mundijala obje selekcije u svojom redovima imaju po jednog tinejdžera – Jamal i Mejnu su sadašnjost i budućnost fudbala.

21:17 16. minut: Počela je da igra i Engleska, a nekako je najopasnija po desnoj strani na kojoj se nalazi majstor Arsenala Bukajo Saka.

21:10 10. minut: Nije bilo šansi do sada, ali Španija praktično od početka drži loptu u svom posjedu – Engleska zasada čeka pravu priliku.

21:03 Čim je krenula utakmica špansko čudo od djeteta Lamin Jamal je i zvanično ušao u istoriju pošto je postao najmlađi igrač koji je zaigrao u finalu velikog takmičenja.

 

On je sa 17 godina i jednim danom nadmašio brazilsku legendu Pelea koji je na dan finala Mundijala 1958. imao 17 godina i 249 dana.

21:00 1. minut: Krenuo je spektakl u Berlinu – Španija ili Engleska?

20:55 Veliki pehar koji će večeras zagrliti novi šampion Evrope na Olimpijski stadion unio je veliki Đorđo Kjelini, koji je kao kapiten predvodio Italiju do evropske titule prije tri godine u Londonu.

 

„Azuri“ su tada u finalu bili bolji od Engleske, večerašnjeg finaliste.

19:54 Poznat je i sastav Engleske, a jedina promjena u odnosu na ranije mečeve donekle je i očekivana – Luk Šo će na poziciji lijevog beka zamijeniti Kjerana Tripijea.

Pikford – Voker, Stouns, Guei – Mejnu, Rajs, Saka, Šo – Foden, Belingem – Kejn.

 

19:34 Već je poznat sastav Španije, a čini se da se i prije zvanične objave mogao naslutiti…

Luis de la Fuente se odlučio sa očekivanih startnih 11.

Unaj Simon – Karvahal, Le Norman, Laport, Kukurelja – Rodri, Olmo, Ruis – Jamal, Morata, Vilijams.

 

19:23 Bio je 14. jun kada je sve krenulo, kada su 24 reprezentacije – neke manje, neke više – sanjale Berlin i 14. jul.

Mjesec sjajnog fudbala je iza Evrope, dvije najbolje reprezentacije otvorile su kapije starog Olimpijskog stadiona u prijestonici Njemačke – Stari kontinent večeras dobija novog vladara.

Španija rekordni četvrti put ili konačno prvo slavlje Engleske, posljednji čin Eura 2024 kreće od 21 sat.

Foto: UEFA

NIKŠIĆ PROGNOZA