Alkaras srušio Đokovića za prvu titulu na Vimbldonu

Španac Karlos Alkaras osvojio je titulu na Vimbldonu, prvi put u karijeri, pošto je u finalu u Londonu pobijedio srpskog tenisera Novaka Đokovića u pet setova 1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4.

Španac je u spektakularnom finalu stigao do drugog grend slema u karijeri (prvi osvojio na US Openu) i ujedno prekinuo dominaciju srpskog tenisera, koji je imao četiri vezane titule na najvećem teniskom turniru.

Đoković je danas prvi put poražen poslije 10 godina, kada je u finalu od njega bio bolji Endi Marej.

Đoković je furiozno odigrao prvi set, osim prvog gema, dominirao je i za nešto malo više od pola sata dobio taj dio igre 6:1.

Ipak, kako je meč odmicao Alkaras se oslobađao pritiska i podizao nivo igre. Drugi dio riješen je u taj-brejku, nakon što je viđen po brejk na obje strane.

U 13. gemu, Španac je imao više koncentracije i izjednačio.

U trećem setu je Alkaras dominirao i revanširao se rivalu za izgubljeni prvi set 6:1.

Ipak, nije mohlo da prođe bez reakcije Đokovića, koji je četvrti set prelomio brejkom u petom gemu.

Peti, odlučujući set, riješen je praktično na samom startu. U drugom gemu Đoković nije iskoristio brejk loptu, da bi Španac u narednom oduzeo servis rivalu i prednost sačuvao do kraja.

Tok meča:

5. set

Na startu odlučujućeg dijela igre Alkaras je imao brejk šansu. Đoković se iščupao dobrim servisom 1:0. Veliku šansu je Đoković prokockao u drugom gemu. Na brejk loptu je volej ispucao u mrežu, Alkaras je preživio 1:1.

Novak je prvi popustio. Prvo je ispucao loptu u aut, a potom je loše izašao na mrežu. Alkaras je iskoristio prvu brejk šansu i poveo 2:1. Sa nulom je Španac slavio u četvrtom gemu i potvrdio brejk 3:1. Siguran i Đoković na svoj servis 3:2.

Došao je Đoković do 30:30 na servis Alkarasa, ali je onda dva puta bio neprecizan iz forhenda i Španac je poveo 4:2. Sada je 30:30 bilo na servis Đokovića, koji je na kraju imao više koncentracije i smanjio na 4:3. Đoković je poveo 15:0 na servis rivala, ali je onda Alkaras vezao četiri poena za 5:3.

Odbranio je svoj servis Alkaras do kraja i stigao do velike pobjede 6:4.

4. set

Poveo je Đoković 30:0 na servis rivala i stao. Alkaras je odbranio svoj servis i poveo 1:0. Alkaras je prijetio u drugom gemu , imao je dvije brejk šanse. Novak je, međutim, dobro reagovao i izjednačio 1:1. Još jedan maratonski gem su odigrali, na kraju je slavio Alkaras 2:1.

Velika borba, Đoković je uspio da odbrani svoj servis 2:2. Podigao je nivo igre Đoković, iskoristio je treću brejk loptu i poveo 3:2. Potvrdio je Novak brejk, vodi 4:2. Čuva Đoković servis bez problema, na korak je od izjednačenja u setovim 5:3. Još jednim brejkom Đoković stavlja tačku na četvrti dio igre – 6:3.

3. set

Već u prvom gemu Španac je uzeo servis Đokoviću 1:0. Bolje izgleda Alkaras trenutno na terenu, potvrdio je brejk 2:0. Prijetio je Alkaras opet na servis Đokovića, imao je 30:15. Ipak, srpski teniser je odbio nalet rivala i smanjio na 2:1. Đoković je prokockao dvije brejk lopte, Alkaras i dalje ima brejk prednosti 3:1.

Novi brejk Alkarasa, nakon gema koji je trajao skoro pola sata. Iskoristio je Španac sedmu brejk loptu 4:1. Siguran Španac na svoj servis, na korak je od vođstva u setovima 5:1. Još jedan brejk, Španac se revanširao Đokoviću za prvi set 6:1.

2. set

Alkaras je dobio uvodni gem u drugom dijelu. Trgao se malo Španac, pristisnuo je Đokovića i realizovao drugu brejk loptu za vođstvo 2:0. Odmah je uzvratio Đoković istom mjerom,nakon velike borbe je uzeo servis rivalu 2:1.

Ogromna borba u četvrtom gemu, Alkaras je prokockao brejk šansu. Brzo je to kaznio Đoković i poravnao 2:2. Poveo je Španac 40:15 u petom gemu, Đoković izjednačio, ali nije mogao do brejka. Alkaras vodi 3.2. Imao je Alkaras 30:0 na servis Đokovića, ali je Novak još jednom pokazao karakter. Dobrim servisom je preokrenuo i izjednačio na 3:3.

Nastavlja se velika borba u ovom dijelu, teniseri čuvaju svoj servis 4:4. Poveo je Đoković 15:0 u devetom gemu, ali to je bilo sve. Alkaras je vezao četiri poena i poveo 5:4. Odbio je Đoković nalet Alkarasa u ovom gemu, sve smo bliži taj-brejku 5:5. Taj-brejk će odlučiti ko će slaviti u drugom setu.

Đoković je ekspresno poveo 3:0, ali Španac je reagovao i stigao do izjednačenja 3:3. Đoković je imao set loptu, nije je iskoristio kod rezultata 6:5. Alkaras je nakon toga vezao tri poena i osvojio set 8:6.

1. set

Meč je počeo. Velika borba već u prvom gemu. Đoković je spasio brejk loptu i poveo 1:0. Đoković je stigao do brejka, odmah je poveo 40:0, Španac osvojio dva poena, ali nije mogao više. Vodi srpski teniser 2:0. Prijetio je Španac u trećem gemu, imao je vođstvo 30:15, ali je Đoković sa tri poena u nizu potvrdio brejk 3:0.

Đoković nastavlja da dominira, iskoristio je treću brejk loptu u četvrtom gemu i praktično riješio prvi set 4:0. Još jednom je Novak siguran na svoj servis, za više nego ubjedljivih 5:0. Konačno je do gema došao Alkaras, kod rezultata 30:30 je odigrao dva dobra poena i smanjio na 5:1.

Đoković je bez izgubljenog poena osvojio sedmi gem i poveo u setovima 6:1.

Najava meča:

Ovo će biti treći duel dva najbolja tenisera svijeta. Prošle godine u Madridu kao pobjednik je izašao Karlos Alkraraz, dok je na ovogodišnjem Rolan Garosu u spektakularnom polufinalnom meču srpski teniser došao do trijumfa i kasnije do svoje 23. rekordne grend slem titule.

Đoković i Alkaras su na putu do finala ostvarili po šest pobjeda i izgubili samo po dva seta.

Branilac titule zna da ga čeka najteži meč na turniru i poručio je da će biti spreman za veliku borbu na terenu.

„Spremiću se i mentalno i psihički za veliku borbu, to će biti najteži meč turnira definitivno. On je u izvrsnoj formi, broj jedan i broj dva na svijetu igraju. Mi smo imali jedan veoma visok kvalitet tenisa i težak meč u Parizu, a znamo kako se to završilo“ rekao je Đoković.

Istakao je da će dati posljednji atom snage za pobjedu.

„Ja ću se potruditi da od početka budem na svom vrhuncu, da probam da dam sve što mi je ostalo u rezervoaru jer ako nećeš u finalu Vimbldona da daš svoj maksimum, kad ćeš?“ rekao je Đoković.

Đoković će pokušati da osvoji 24. grend slem titulu i po broju velikih trofeja da se izjednači sa rekorderkom Margaret Kort.

On je sa 23 grend slem trofeja već rekorder u muškoj konkurenciji. Iza njega ostali su Španac Rafael Nadal sa 22 i Švajcarac Rodžer Federer sa 20 grend slem titula.

Alkaras ima jedan grend slem trofej, sa prošlogodišnjeg Ju Es opena.

„To je dodatna motivacija. Igrati finale protiv takvih legendi još je posebnije. Ako bih pobijedio i osvojio Vimbldon to bi bilo nevjerovatno. A pobjeda protiv Novaka bila bi nešto zaista posebno. Ali kao što volim da kažem, ako želiš da budeš najbolji moraš da pobjeđuješ najbolje. A Novak je jedan od njih “ rekao je Alkaras.

Izvor: RTCG

Foto: Reuters

NIKŠIĆ PROGNOZA