Žena iz Sjeverne Makedonije umrla nakon ujeda krpelja

Velika Britanija izdala je upozorenje svojim građanima da pripaze gdje putuju jer je jedna žena preminula od bolesti od koje krvare oči. Pacijentica (27) se zarazila kongo-krimskom hemoragijskom groznicom u Sjevernoj Makedoniji. Bolest šire krpelji, navodi „Mirror“.

Naime, dvadesetsedmogodišnja žena iz Sjeverne Makedonije je umrla od krimsko-kongoanske hemoragijske groznice nakon što ju je ujeo krpelj, prenosi Avaz.

Ona je, kako se navodi, poslije ujeda sama odstranila krpelja, a tek nakon pojave simptoma, nekoliko dana nakon ujeda, prvo je bila hospitalizirana u Štipu, a zatim u Skoplju.

Kod 27-godišnjakinje je došlo do razvijanja simptoma sličnih gripi, koji su potom eskalirali. Preminula je 27. jula.

Vlasti Sjeverne Makedonije su ušle u trag kontaktima pacijentice, poznato je da ih ima 67. Bolest se prenosi među ljudima putem krvi i tjelesnih tečnosti, prenosi Telegraf.rs.

Krimsko-kongoanska hemoragijska groznica ubija do 40 posto inficiranih, navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Hemoragijska groznica uključuje bolove u mišićima, vrtoglavicu, osjetljivost na svjetlo i glavobolju. Ovo može da vodi do otkazivanja organa i unutrašnjeg krvarenja, a može izazvati i krvarenje iz očiju.

Ova bolest se prvi put pojavila na Krimu 1944. godine, a sada je endemska u Africi, na Balkanu, Bliskom istoku i u nekim zemljama Azije.

Eksperti vjeruju da bi mogla da se širi van svojih uobičajenih teritorija i da se približava Velikoj Britaniji, kao rezultat promjene klime. Sedam slučajeva je zabilježeno u Španiji, uključujući tri smrtna slučaja, od 2016. godine.

Foto: Ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA