Zatvor za Tačijeve saradnike, tajkun još u bjekstvu

Specijalni sud za korupciju i organizovani kriminal u Albaniji potvrdio je kaznu od 11, odnosno 10 godina zatvora za saradnike odbjeglog albanskog naftnog tajkuna Rezarta Tačija – Artura Balu i Bledara Lila. Oni su prethodno optuženi za pranje 18,4 miliona eura i članstvo u kriminalnoj organizaciji.

Bala i Lila, to jest zet i bivši vozač biznismena Tačija, optuženi su ranije za pranje novca, prenosi albanska „Panorama“.

Pranje novca, po ranijim navodima tužilaštva Italije, išlo je preko Crne Gore.

Po dokumentima italijanskog tužioca, Tači je u prisluškivanim razgovorima pominjao bivšeg crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića u vezi sa tim trasferima, koji su navodno išli preko Prve banke. 

U izjavi nakon objavljivanja djelova tih razgovora, Đukanović je negirao optužbe i bilo kakvu vezu sa ovim slučajem, tvrdeći da se radi o neistinama. Optužbe je potom negirala i Prva banka Crne Gore, takođe pomenuta u ovom slučaju.

Sudski postupak u Albaniji vodi se isključivo protiv albanskih državljana. U Crnoj Gori, Specijalno tužilaštvo je formiralo predmet povodom ove afere, ali se ne zna epilog. Nema više informacija ni kakva je situacija u sudu u Palermu, gdje je pokrenut postupak protiv  više državljana Italije zbog pranja novca i mafijaškom djelovanju. 

Tači se, kako su u novembru pretprošle godine prenijeli albanski mediji, udružio sa grupom italijanskih državljana radi transfera oko 18 miliona eura na račune albanskih banaka, kako policija u Italiji ne bi blokirala taj novac.

Gdje je sada Tači, ne zna se pouzdano, ali ga albanska policija potražuje na međunarodnom nivou. 

Za operacije međunarodnih isplata novca, prema transkrpitima Tačijevih prisluškivanih razgovora, albanski biznismen intervenisao je kod Đukanovića.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore polovinom novembra pretprošle godine formiralo je predmet i pokrenulo izviđaj, ali šta se desilo u međuvremenu, nije poznato.

foto: Top channel TV

NIKŠIĆ PROGNOZA