Vučić: „Zastava“ će proizvoditi električnu „fijat pandu“

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da će grupacija Stelantis u Kragujevcu proizvoditi električni automobil „fijat panda“.

Da će Kragujevac biti dom novog modela električne „pande“, govori se od kada je Stelantis preuzeo fabriku i od kada je obustavljena proizvodnja „fijata 500 L“.

To su krajem novembra objavili i italijanski mediji, a ovo je prvi put da je jedan zvaničnik istu informaciju i potvrdio.

Vučić je poslije sastanka sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni kazao da će proizvodnja električne „pande“ povećati trgovinsku razmjenu između Italije i Srbije. On nije precizirao kada će proizvodnja novog modela početi.

Trenutna generacija „fijata pande“ proizvodi se u blizini Napulja u Italiji, a novi model se očekuje sredinom 2024. godine.

Grupacija Stelantis nastala je 2021. godine spajanjem francuskog PSA i Fijata Krajsera. Svjetske agencije podsjećaju da su srpske vlasti sa grupacijom potpisale ugovor vrijedan 190 miliona eura za proizvodnju električnih vozila u Kragujevcu.

Foto: RTS

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents