Vučić: Srbiji nije odgovarao incident na Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući u emisiji Kristijane Amanpur na televiziji CNN izbjegao da direktno odgovori na pitanje da li će Milan Radoičić, doskorašnji potpredsjednik Srpske liste odgovarati zbog incidenta na Kosovu.

Vučić je, bez spominjanja Radoičića rekao da će “naravno odgovorati svi ljudi koji su počinili krivična djela”, te da će tužilaštvo uraditi svoj dio posla.

On je istakao da Srbiji nikako nije odgovarao incident na Kosovu, te da je Srbija bila konstruktivan partner u pregovorima sa Kosovom, za razliku od druge strane. Vučić je rekao da Priština nije radila na sprovođenju dogovora, te da je od dolaska na vlast Aljbina Kurtija sprovodila “tiho etničko čišćenje”.

Vučić je demantovao da je Srbija gomilala vojsku na Administrativnoj liniji sa Kosovom, istakavši da je prethodnih dana bilo 60 odsto manje vojnika nego prošle godine.

On je istakao da je prošle godine bilo oko 14 hiljada pripadnika vojske na administrativnoj liniji, a da je nakon incidenta u Banjskoj, oko osam hiljada. Pošto su uslijedili pozivi iz SAD da se smanji broj vojnika, Vučić je rekao da se broj smanjio na oko četiri i po hiljade.

Upitan kako komentariše postupak Novaka Đokovića koji je tokom ovogodišnjeg Rolan Garosa na kameri napisao poruku „Kosovo je Srbija“, Vučić je istakao da je Đoković „govorio iz srca“.

„Mi političari, međutim, moramo da budemo pragmatični i racionalni i moramo ovom pitanju da pristupimo kroz pregovore, kako bismo spriječili da Srbi i Albanci pate“, naveo je Vučić.

Foto: EPA-EFE/ Andrej Cukic

NIKŠIĆ PROGNOZA