Vučić: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji dokle god može da izdrži

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje nove pritiske zapada po pitanju uvođenja sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Vučić je u Njujorku, gdje prisustvuje Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, rekao da očekuje da će mu evropski zvaničnici „držati predavanje“ tokom sastanaka budući da Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

„Pažljivo ću da ih saslušam i da kažem – Srbiju kao predsjednik vodim ja i dok mi mislimo da možemo da izdržimo te pridike mi ćemo da vodimo ovakvu politiku“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Predsjednik Srbije rekao je i da, kad bude shvatio da više ne može, neće voditi takvu politiku, ali da Srbija „već godinu i sedam mjeseci vodi politiku odgovornosti, da je poštena, odgovorna i fer“.

Srbija je jedina država u regionu i među rijetkima u Evropi koja nije uvela nikakve sankcije protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

Dan ranije, visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj rekao je da se Srbija nije uskladila ni sa posljednjom odlukom Evropske unije kojom se sankcije Rusiji produžavaju za godinu dana.

Riječ je o sankcijama koje je EU uvela 2014. godine zbog aneksija Krima i Sevastopolja, a koje se redovno produžuju posljednjom odlukom Savjeta Evropske unije.

Foto: EPA – EFE

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA