Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vrijeme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili “Mir” u Beogradu.

Nakon sastanka, predsjednik Srbije oglasio se na svom Instagram profilu:

„Srbija je od prvog dana bila konstruktivan, dosljedan i pouzdan partner u svim procesima koji bi vodili očuvanju stabilnosti cijelog regiona. Poručio sam da je vrijeme da Priština napokon ispuni svoje obaveze, a prije svih formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom. Želim da vjerujem da dio međunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na Prištinu, ima i mehanizme koji mogu da dovedu do konačne realizacije obaveza koje je Priština prihvatila i potpisala prije više od jedne decenije“, napisao je on.

Podsjetimo, Lajčak i Eskobar boravili su u dvodnevnoj posjeti Prištini, gdje su o situaciji na KiM sinoć razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem prvim zamjenikom premijera Besnikom Bisljimijem.

Lajčak i Eskobar kosovskom premijeru iznijeli su predlog u tri tačke za izlazak iz krize na sjeveru Kosova, a prvo je deeskalacija situacije, drugo su brzi izbori na sjeveru i treće je povratak dijalogu za normalizaciju.

„Duboko smo zabrinuti zbog situacije na sjeveru i pozivamo na hitnu deeskalaciju na terenu, vanredne izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa“, napisao je Lajčak na Tviteru nakon sastanka.

Gabrijel Eskobar danas je izjavio da kosovske vlasti „moraju odmah da izađu sa nacrtom zakona o formiranju Zajednice”.

“Imaju ga, samo ne žele da ga prezentuju“.

Izvor: N1

Foto: Instagram

NIKŠIĆ PROGNOZA