Vučić nakon odluke Crne Gore da podrži ulazak Kosova u SE: Odluka će uticati na odnose dvije države

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Beograd nije „oduševljen“ odlukom Crne Gore da podrži ulazak Kosova u Savjet Evrope i da će to uticati na odnose.

– Mogli ste da ostanete uzdržani, to je bilo isto kao da ste glasali za prijem Kosova, mogli ste bar malo pažnje da pokažete prema Srbiji, a niste htjeli ni to ne biste li se dodvorili onima za koje mislite da vas čuvaju na vlasti ili vam pomažu – rekao je Vučić.

Ambasadorka Crne Gore pri Savjetu Evrope (SE) Božidarka Krunić prije dva dana je podržala ulazak Kosova u Savjet Evrope.

Vučić je juče prisustvovao sjednici Vlade Srbije na kojoj je dogovoreno da se „pristupi izradi strateškog dokumenta u oblasti spoljne politike“, koji će na „precizan način definisati odnose Srbije sa drugim zemljama“.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, cilj ovog dokumenta je „poštovanje partnera i prijatelja Srbije koji nedvosmisleno pružaju podršku teritorijalnom integritetu zemlje i u skladu sa principima međunarodnog prava tako se ponašaju u svim međunarodnim organizacijama“.

Na sjednici je precizirano da će se u budućoj strategiji spoljne politike „voditi računa o bilateralnim odnosima i da se neće izlaziti iz granica reciprociteta“.

– Taj novi dokument unijeće dubinske i suštinske promjene, shodno odgovornom odnosu prema našoj zemlji, a poštovanje međunarodnog prava biće prvi stav strategije – navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike zatražiće izvještaj o razlozima i metodi donošenja odluke crnogorske vlade da podrži prijem Kosova u Savjet Evrope, kazao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić.

Kako je istakao, odluka crnogorske vlade da podrži prijem Kosova u Savjet Evrope, i to u formi tajanstvene odluke od koje se zatim komponente Vlade javno distanciraju, predstavlja novi prilog neozbiljnosti i neodgovornosti crnogorske države.

– Slično 42. Vladi i 43. Vlada – sastavljena od URA, SNP-a, Bošnjačke stranke i albanskih partija, nije nalazila za shodno da konsultuje ili makar obavijesti Odbor za međunarodne odnose i iseljenike o ovoj, za građane Crne Gore osjetljivoj materiji i odluci – poručio je Lekić.

Napomenuo je da će Odbor za međunarodne odnose i iseljenike zatražiti izvještaj o razlozima i metodi donošenja pomenute odluke, koja je, kako je kazao, očigledno usvojena nekim paradržavnim i paradiplomatskim načinom, a u svakom slučaju je nedemokratski i netransparentan.

Joković: Vlada nije odlučivala o Kosovu

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković izjavio je da se o pitanju da li Kosovo treba da bude primljeno u Savjet Evrope nije odlučivalo na sjednici Vlade Crne Gore. On je rekao da ministri iz SNP-a sigurno ne bi glasali da Crna Gora podrži prijem Kosova da je to bilo kada bila tema na Vladi.

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević saopštio je da je Crna Gora na Komitetu ministara glasala da Kosovo uđe u Savjet Evrope.

Joković je dodao da je oko kosovskog pitanja najznačajniji dijalog između Beograda i Prištine. I najracionalnije je da Podgorica pozdravi kompromis koji bude rezultat tog dijaloga, zaključio je Joković.

izvor:DAN

foto:instagram

NIKŠIĆ PROGNOZA