Vlada u Prištini tvrdi da je preduzela sljedeći korak ka deeskalaciji na sjeveru

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bisljim, izjavio je da je Kosovo preduzelo sljedeći korak u primjeni sporazuma od 10. jula iz Bratislave.

On je na tviteru napisao da je to ostvareno daljim smanjenjem prisustva policije u zgradama opština na sjeveru, nakon bezbjednosne procjene.

„Sporazum od 10. jula je između EU i Kosova i ima za cilj sprovođenje deklaracije EU27 od 3. juna. Mjere EU protiv Republike Kosovo su proglašene privremenim, reverzibilnim i podložne kredibilnoj posvećenosti deeskalaciji“, rekao je on.

On je dalje naglasio da se nakon Bratislavskog sporazuma odvija proces ka deeskalaciji.

„Već nekoliko nedjelja situacija je mirna, juče su zajednički potvrdili kosovska policija, Kfor i Euleks“, rekao je Bisljimi.

On je dodao da Kosovo u potpunosti poštuje svoje obaveze i dodao da vjeruje da će i druga strana učiniti isto.

Kosovska policija je juče saopštila da će od danas smanjiti svoje prisustvo u i oko opštinskih objekata na sjeveru Kosova za 25 odsto.

I emisar Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak pozdravio je odluku o smanjenju prisustva policije oko opštinskih objekata na sjeveru Kosova, koja je nastala kao rezultat zajedničke procjene Kosovske policije, Euleksa i Kfora.

„Pozdravljam današnju prvu zajedničku bezbjednosnu procjenu između Kosovske policije, Euleksa i Kfora dogovorenu u Bratislavi“, napisao je Lajčak.

Foto: Guliver

NIKŠIĆ PROGNOZA