(VIDEO) Pogledajte tornado koji je pogodio Sloveniju

Superćelijska oluja pogodila je italijanski region Veneto, potom se obrušila na Sloveniju. Građani su na društvenim mrežama podijelili snimke na kojima je u obje države snimljen tornado.

Slovenska agencija za zaštitu životne sredine navela je da se nad Ilirskom Bistricom razvio tornado. Saopštili su kako se razvio relativno širok vrtlog unutar kojeg su postojali i vrlo jaki, ali mali vrtlozi promjera nekoliko metara. Fenomen je trajao nekoliko minuta.

Na stanici Koseze kod Ilirske Bistrice najjači izmjereni udar vjetra iznosio je 107 km/h, javila Agencija za zaštitu životne sredine (Arso). Kako su objasnili za slovenski 24ur.com, vjetar u vrtlogu vjerovatno je bio i jači, ali istovremeno na širem području nije bilo jačih udara vjetra.

„Brojne intervencije u zadnjih sat vremena na području Ilirske Bistrice ukazuju na priličnu štetu“, javlja Arso, dodajući da su tornada izuzetno rijetka.

U Hrvatskoj je izdato upozorenje za jače nevrijeme sa grmljavinom koje može prouzrokovati veliku štetu i bujične poplave.

foto:fb/sreenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA