Vaspitačica dječjeg doma u Osijeku brutalno psovala i prijetila djeci

U javnost je procurio uznemirujući snimak iz dječjeg doma u Osijeku. Na snimku iz Centra za pružanje usluga u zajednici „Klasje“, koju je objavio portal Telegram, čuje se nepodnošljiv dječji plač, ridanje, jecanje i vrištanje, a povremeno ih nadglasava vaspitačica koja djecu psuje i prijeti im.

U jednom trenutku čuje se udarac, a jedno od djece počinje još jače da plače, prenosi Index.hr. 

Audio snimak je uznemirujući.

Slučajno se saznalo za užas

Dječiji plač i krici na snimci su glasni i ne čuje se sve što vaspitačica izgovara djeci. No i ono što se čuje dovoljan je dokaz maltretiranja i brutalnog zlostavljanja djece, koja su sklonjena od svojih porodica, za koje su Centri za socijalnu brigu, a potom i sudovi, odlučili da će bolje uslove života imati u domu.

Osnivač doma Klasje je Ministarstvo rada, penzinog sistema, porodice i socijalne politike. Na službenim mrežnim stranicama Doma Klasje stoji kako je njihova uloga „omogućiti uslove u kojima će sva djeca biti odgajana u poštovanju, vrednovana i zbrinuta na principima jednakosti i demokratije“ te kako će ta ustanova „pomoći djeci da iskoriste sve svoje mogućnosti kako bi izrasla u zadovoljne i odgovorne građane ovog društva“.

Uznemirujući snimak otkriva užas za koji se nikad ne bi saznalo da roditelji dvoje djece u uzrastu od nepunih tri, odnosno pet godina nijesu bili dovoljno uporni i iskoristili čistu slučajnost. Naime, majka te djece i njihov otac, koji žive u nesređenim odnosima, 12. juna nazvali su fiksni broj Doma Klasje kako bi se raspitali o svojoj djeci koja su tamo smještena. Vjerojatno je neko od djece podigao slušalicu pa su, kad se veza uspostavila, majka i otac začuli užasni dječji plač, a potom i histerične ispade vaspitačice. Majka je bila pribrana pa je svojim telefonom počela snimati ono što se čulo iz slušalice mobitela njenog nevjenčanog supruga, koji je tog prijepodneva nazvao Dom Klasje.

Ministarstvo potvrdilo zlostavljanje

Zlostavljanje u osječkom domu sada su potvrdili iz Ministarstva rada, penzinog sistema, porodice i socijalne politike. Poručili su kako je nakon dojave o neprimjerenom ponašanju vaspitačice prema djeci smještenoj u dječjem centru Klasje Ministarstvo u toj ustanovi sprovelo inspekcijski nadzor, kojim su potvrđeni navodi iz zaprimljene dojave.

Ministarstvo je 7. jula sprovelo izvanredni inspekcijski nadzor u osječkom Centru za pružanje usluge u zajednici „Klasje“, povodom zaprimljenog obavještenja kako je na društvenoj mreži objavljen audiosnimak na kojoj se čuje dječji plač i odrasla osoba koja se djeci obraća pogrdnim i izrazito neprimjerenim riječima, stoji u odgovoru Ministarstva na upite medija.

Navodi se kako je inspekcijski nadzor proveden sukladno odredbama Pravilnika o sadržaju i načinu provođenja inspekcijskog nadzora u djelatnosti socijalne skrbi. Pregledana je dokumentacija, obavljen razgovor s ravnateljem i djelatnicima te obilazak smještenih korisnika.

Dodaju kako su, nakon sprovedenog nadzora, potvrđeni navodi, te kako je direktor Centra, nakon dobijenih saznanja o neprimjerenom ponašanju zaposlene, poduzeo radnje sukladno Zakonu o radu, te izrekao pisano upozorenje na obaveze iz radnog odnosa.

Nastavno na utvrđene činjenice, inspekcija Ministarstva preduzeće odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti te informacije o utvrđenim činjenicama dostaviti Opštinskom državnom tužilaštvu  i nadležnoj komori. Narediće se i preduzimanje daljih radnji prema navedenoj zaposlenoj, a u svrhu zaštite prava i dobrobiti smještene djece kao najranjivije skupine korisnika u sisitemu socijalne zaštite, ističu u nadležnom Ministarstvu.

Izvor: Index.hr

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA