Ubijena djevojčica iz Skoplja bila oteta radi iznude, osumnjičeni za ubistvo je u inostranstvu

Četrnaestogodišnja djevojčica iz Skoplja Vanja Đorčevska čije je tijelo pronađeno 3. decembra bila je kidnapovana zbog iznude, ubijena je u panici, a osumnjičeni za ubistvo je u bjekstvu u inostranstvu, objavile su makedonske vlasti.

Djevojčica je nestala prije sedam dana a pozadina je bila iznuda novca od Vanjine majke. Umiješan je i član porodice, a organizator svega je i izvršilac ubistva, saopštio je danas makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Policija je 3. decembra pronašla i tijelo penzionera P. Z. iz Velesa, ali, prema ministrovim riječima, njegovo ubistvo nije povezano sa ubistvom Vanje, već je njegovo vozilo, koje je kasnije zapaljeno, korišteno za otmicu djevojčice.

“Tijela su zakopana, jedno u okolini Skoplja, drugo u okolini Velesa. Uhapšeno je pet osoba, tri osobe su u pritvoru, uhapšen je i Vanjin otac, a jedna osoba je u bjekstvu”, naveo je ministar.

Motiv je koristoljublje, rekao je, te kazao da je “jedno od lica u dogovoru sa članom porodice organizovalo zločin u cilju iznude novca od majke”.

“Otac je podijelio informaciju o danu i vremenu kada je njegova ćerka otišla od kuće. Oko 10 sati (istog dana) Vanja je ubijena iz pištolja, a potom je zapaljeno vozilo kojim je kidnapovana”, rekao je Spasovski na konferenciji za novinare.

Osumnjičeni za ubistvo pobjegao u Bugarsku

Osumnjičeni za ubistvo je, saopštio je ministar, pobjegao u Bugarsku.

“Prvoosumnjičeni je 30. novembra pobjegao u Beograd vozilom svog advokata, odakle je krenuo za Bugarsku. Učinićemo sve da uhvatimo tog monstruma”, rekao je Spasovski.

“Od pet osoba umiješanih u zločin od tri imamo priznanje za cijeli angažman i ko je koje radnje preduzeo i ko je za šta odgovoran”, rekao je na istoj konferenciji za novinare šef skopskog javnog tužilaštva Gavril Bubevski.

Prema njegovim riječima, Vanja je ubijena u panici, a osumnjičeni su novac odlučili potražiti kasnije.

“Njihovi navodi govore da su imali neku vrstu panike jer je javnost bila u potpunosti angažovana oko potrage za djetetom. Jedan od njih je u tom momentu odlučio da će novac tražiti kasnije i odlučio da dijete u tom trenutku likvidira. Još nismo prikupili sve podatke, a pomalo nam je i nejasno kada je motiv koristoljublje da istovremeno nekog lišiš života. Vrijeme ubistva je prema iskazu osumnjičenih, a konačni detalji se očekuju nakon obdukcije”, rekao je Bubevski.

Za osobom koja nije u zemlji biće raspisana i međunarodna potjernica.

“Motiv je lični interes, ali u slučaju otmice radi se o čistom ubistvu i najstrože se kažnjava po Krivičnom zakoniku”, kazao je šef Tužilaštva.

Prema riječima ministra Spasovskog, slučaj ubijene djevojčice se smatra izolovanim slučajem organizovane bande koja se željela okoristiti.

Troje osumnjičenih u pritvoru

Krivični sud u Skoplju odredio je pritvor od 48 sati za tri osobe osumnjičene za ubistvo četrnaestogodišnje Vanje Gjorčevske i sedamdesetčetvorogodišnjeg P.Ž. iz Velesa.

Iz ovog suda su 4. decembra saopštili da su tri osobe rano ujutro privedene u sud i da je sudija za prethodni postupak prihvatio prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora.

“Sudija za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda Skoplje odlučio je da im odredi mjeru zadržavanja od 48 sati “zbog postojanja osnova sumnje na opasnost od bjekstva, uticaja na svjedoke i bojazni da će on ponoviti ili počiniti novo krivično djelo”, saopšteno je iz Krivičnog suda u Skoplju.

Mjera kratkotrajnog pritvora, na prijedlog nadležnog tužioca, može se produžiti ili zamijeniti drugim mjerama za obezbjeđenje prisustva.

“Zbog osjetljivosti događaja, razumljivog javnog interesa, ali i prije istražnog postupka koji je još u toku, kao Krivični sud apelujemo na sve zvanične informacije u vezi sa slučajem, da se mediji obrate nadležnom državnom tužiocu” , dodali su iz Krivičnog suda.

Makedonsko državno tužilaštvo saopštilo je 3. decembra uveče da je nakon preduzimanja opsežnih mjera i aktivnosti policije u okolini Skoplja pronađeno tijelo maloljetne Vanje Đorčevske za kojom se tragalo skoro sedmicu dana.

Foto: Printscreen Infomaks

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents