U Srbiji zaustavljeno širenje afričke kuge

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković izjavila je danas da je u Srbiji zaustavljeno širenje afričke kuge svinja.

„Uspjeli smo da zaustavimo širenje afričke kuge. Eutanazirano je 38.000 svinja, redovno se isplaćuju vlasnici čije su svinje uništene. Bitno je da ‘branimo’ velike farme, napravili smo pojaseve ‘odbrane’, i to je dalo rezultata. Bitno je da smo zaustavili i da nema panike među poljoprivrednicima“, kazala je za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Afrička kuga svinja je virusno oboljenje koje se ne prenosi na ljude, ali se radi o veoma opasnoj zaraznoj bolesti domaćih i divljih svinja za koju vakcina ne postoji.

Navela je i da je Srbija ušla u treću nedjelju kontrole poljoprivrednih proizvođača, te da je do sada završena provjera 354 parcele.

„Od toga je 320 gazdinstava registrovano kao pravilno, a bilo je 280 nepravilnosti, odnosno ljudi koji nisu poljoprivrednici. Otkrivanjem lažnih poljoprivrednika, oni pravi dobijaju više subvencija i u kraćem roku“, rekla je Tanasković.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA