U Srbiji više od 450 slučajeva velikog kašlja, bebe najugroženije

U Srbiji je od početka godine pa do 6. decembra, prema podacima Batuta, prijavljeno ukupno 458 potvrđeniih slučajeva velikog kašlja.

U najvećem riziku od komplikacija i teške kliničke slike su nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana djeca mlađa od 12 meseci, naročito novorođenčad.

Kako je iz Batuta rečeno za N1, kod devet prijavljenih slučajeva simptomi su počeli u posljednjih 10 dana, među kojima je najmlađa oboljela beba stara dva i po mjeseca.

Od navedenih devet slučajeva, hospitalizovano je dvoje djece mlađe od šest mjeseci.

Specijalista za plućne bolesti Slavica Plavšić za N1 kaže da je ova bolest bila gotovo iskorijenjena u Srbiji i da je nije bilo skoro 15 godina, te da se tokom 2023. godine bilježi i veliki rast zaraženih i oboljelih koji su dokazani PCR testiranjem.

Prema njenim riječima, pojava bolesti koje su bile gotovo iskorijenjene, objašnjavaju se nedovoljnim i neblagovremenim vakcinisanjem djece, po preporučenom kalendaru vakcinacije.

„Procenat vakcinisane djece treba da bude oko 95 odsto, ali je on i u Srbiji, ali i u svijetu znatno manji. Širenju ove bolesti doprinosi loš odziv za vakcinaciju, nekoliko godina unazad“, zaključiča je Plavšić.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents