U međunarodnoj akciji u Srbiji uhapšeno 160 osoba: Zbog oružja, droge, krijumčarenja ljudi

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova zaplijenili su na teritoriji Srbije veću količinu oružja i droge u međunarodnoj akciji SEE JAD 2023. Uhapšeno je ukupno 160 osoba, od kojih 25 osumnjičenih da su izvršili krivična djela u vezi sa oružjem, 121 za krivična djela u vezi sa drogom, 13 osoba za nedozvoljen prelazak države granice i krijumčarenje i jedna osoba za krivično djelo falsifikovanje isprave.

Međunarodna akcija SEE JAD 2023 u okviru je EMPACT Firearms („Zajednički dani akcije Jugoistočne Evrope 2023“), čiji je cilj da se kroz međunarodnu saradnju službi za sprovođenje zakona širom Evrope, a uz podršku Europola, Evrodžasta, Fronteksa, Interpola i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija, doprinese borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, nezakonite trgovine opojnih droga, trgovine ljudima, krijumčarenja migranata, kao i borbi protiv visokorizičnih kriminalnih grupa, navodi se u saopštenju MUP-a.

U ovoj akciji, koja je trajala od 13. do 18. novembra, osim Srbije, učestvovale su i druge zemlje Zapadnog Balkana, Moldavija, Ukrajina, države Evropske unije, kao i Turska i Velika Britanija. Punu podršku akciji dale su i međunarodne i regionalne organizacije EUBAM, IPA/2019, INTERPOL, PSS-SEE Secretariat, SELEC, UNODC, UNDP SEESAC.

Akcija je realizovana na osnovu ranije prikupljenih obavještajnih podataka, a u toku akcije lider je bila Španija koja je rukovodila operativnim aktivnostima, dok je Europol vršio koordinaciju, prikupljanje i razmjenu informacija između zemalja učesnica i njihovim provjerama na terenu.

Takođe, akcija je realizovana i pojačanom kontrolom na odabranim graničnim prelazima od strane policije i carine, kao i sajber patrolama vršenim na različitim veb sajtovima, forumima, društvenim mrežama, kao i na dark vebu, navode iz MUP-a.

U toku akcije bio je formiran koordinacioni centar u Republici Sjeverna Makedonija, u Skoplju, sastavljen od pojedinih predstavnika policija država učesnica, koji je imao i predstavnika iz Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije. Takođe, policijski službenik srpske policije iz Uprave za tehniku učestvovao je u sajber patrolama.

Na teritoriji Srbije, u akciji je učestvovalo ukupno 4.368 policijskih službenika MUP-a Srbije.

Uhapšeno je ukupno 160 osoba od kojih 25 osumnjičenih da su izvršili krivična djela u vezi sa oružjem, 121 za krivična djela u vezi sa drogom, 13 osoba za nedozvoljen prelazak države granice i krijumčarenje i jedna osoba za krivično djelo falsifikovanje isprave.

Izvršena je kontrola 22.817 lica, 16.332 vozila, 140 pretresa stanova i drugih prostorija.

Ukupno su realizovane 154 zapljene i oduzeto 59 komada vatrenog oružja, četiri ručne bombe, dva ručna protivoklopna raketna bacača granate, 2.879 komada municije različitog kalibra, kao i 35,3 kilograma marihuane, oko 180 grama amfetamina, manja količina heroina, oko 91 gram kokaina i 2.830 komada raznih tableta, saopštio je MUP.

Takođe, spriječen je 521 nelegalan ulazak iregularnih migranata na teritoriju Srbije, a pronađeno 58 iregularnih migranata na teritoriji Srbije.

U ovoj akciji učestvovali su pripadnici MUP-a – Uprave kriminalističke policije, Uprave granične policije, Uprave za upravne poslove, Uprave za tehniku i područne policijske uprave, kao i predstavnici Ministarstva finansija – Uprava carina.

Foto: N1

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents