U BiH zbog afričke svinjske kuge eutanizovano preko 25 hiljada životinja

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona održan je sastanak o stanju s afričkom svinjskom kugom na području ovog kantona, Bosne i Hercegovine i državama okruženja te o načinima suzbijanja bolesti.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Pavo Radić i Aleksandar Nemet, kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić sa saradnicima, te predstavnik kantonalne uprave za inspekcijske poslove i veterinari s područja Posavskog kantona, saopštili su iz Vlade.

Kako je rečeno, afrička svinjska kuga pojavila se u Bosni i Hercegovini 21. juna ove godine i vrlo brzo se širi, a do danas je eutanizovano preko 25.000 životinja, oko 18.000 u Bijeljini.

“U Bosni i Hercegovini smo provodili zakonom propisane mjere, zabrane uvoza živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla od te kategorije životinja iz zemalja u kojima se pojavila bolest, međutim bili smo svjesni da će se virus pojaviti (…) Jedina mogućnost borbe protiv ove bolesti je dizanje svijesti ljudi i velike bio sigurnosne mjere. Svinje treba držati u strogo zatvorenim objektima s visokim stupnjem bio sigurnosti”, kazao je Pavo Radić, zamjenik direktora u Kabinetu za veterinarstvo BiH.

Dodao je kako je kantonalna vlada na čelu s predsjednikom i resornim ministrom na vrijeme reagirala i adekvatno odgovorila na bolest.

“Sva žarišta širenja bolesti su riješena, a dosad je eutanazirano 197 svinja i nadam se da će se spriječiti širenje u ovom kantonu. Mi kao struka, kao doktori veterine nadamo se da će pobijediti nauka, da ćemo imati vakcinu i zaustaviti bolest”, rekao je Radić.

Foto: Ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA