U Beogradu održan 18. protest „Srbija protiv nasilja“

Novi 18. protest „Srbija protiv nasilja“ održan je u Beogradu i još nekoliko gradova u Srbiji.

Protest u Beogradu počeo je ispred Narodne skupštine, a kolona će se kretati Ulicom kneza Miloša, preko Ulice kralja Milana i Slavije, a onda i do Nemanjine ulice i ministarstva prosvete i pravde.

Ove subote protest je posvećen temama obrazovanja i vladavine prava.

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je opoziciju da blokira rad parlamenta od naredne nedelje.

„Sjutra je sastanak opozicije, taj predlog je na stolu, ja ne vidim šta drugo možemo da radimo“, rekao je Ćuta za N1 na protestu „Srbija protiv nasilja“.

Planom okupljanja je predviđeno da građani  u protestnoj šetnji pođu do Ministarstva pravde kako bi pružili podršku policijskim inspektorima Dušanu Mitiću i Slobodanu Milenkoviću, koji su otkrili plantažu marihuane Jovanjica nakon čega su smijenjeni s pozicija u policiji. Opozicija smatra da je vlast to uradila kako bi opstruirala daljnju istragu i sudski postupak.

Nakon toga, kolona će otići do Ministarstva prosvjete sa zahtjevom za hitne promjene koje traže nakon ubistava u školi Vladislav Ribnikar. Povod za okupljanja, koja se održavaju svake sedmice, su dvije masovne pucnjave u školi u središtu Beograda i Mladenovcu, u kojima je ubijeno 20 ljudi, uglavnom mladih i djece.

Nešto ranije, neformalna grupa studenata „Studenti protiv nasilja“ okupila se danas u Studentskom parku i odatle su krenuli na 18. protest „Srbija protiv nasilja“.

Studenti nose transparente sa napisima: „Nasilja protiv, jak je to motiv.“ , „Nasilja protiv“, „Student je voćka čudnovata“ i „Bilo kuda studenti svuda“ .

Neformalna grupa „Studenti protiv nasilja“ najavila je da će 5. septembra u Umjetničkom paviljonu „Cvjeta Zuzorić“ postaviti izložbu fotografija i transparenata sa protesta u Srbiji iz 1936, 1968, 1996/997, 2000 i 2023. godine.

Foto: Screenshot/Tviter

NIKŠIĆ PROGNOZA