Tužilaštvo predalo zahtjev o trajnom oduzimanju imovine Darka Šarića

Tužilaštvo u Beogradu za organizovani kriminal predalo  je na Posebnom odjeljenju Beogradskog višeg suda dva zahtjeva za trajno oduzimanje imovine od Darka Šarića, koji je pravnosnažno osuđen na 14 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja je iz Južne Amerike u zemlje Zapadne Evrope svojevremeno, kako je utvrđeno prošvercovala skoro šest tona kokaina, saznaju „Novosti“.

Prema informacijama, prvobitni zahtjev za trajno oduzimanje imovine sud je tokom 2021. godine odbacio pošto u tom trenutku presuda protiv Pljevljaka i ostalih za pripadnost njegovoj kriminalnoj grupi nije bila pravnosnažna. Ista odluka bila je  u odnosu na još neke tada optužene, među kojima su i Rodoljub Radulović, Željko Vujanović, Goran Soković…

Pravnosnažnom presudom Vujanović je osuđen na 13 godina zatvora, Soković na 15, a Radulović na devet godina robije. Pošto je sada saopštena konačna presuda stekli su se uslovi za podnošenje novog zahtjeva za trajno oduzimanje imovine.

Nakon što je 2009. godine pokrenut postupak protiv Šarića i ostalih, došla je istraga o ispitivanju porekla njihove imovine. Tada je od Šarića, ali i njegovih srodnika privremeno oduzet veliki broj nekretnina, kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Oduzeto je nekoliko vila u Vojvodini, stanova u Beogradu, zemljišta, preduzeća.

Kada je 2010. godine prihvaćen zahtjev za privremeno oduzimanje imovine, saopšteno je da je njena vrijednost skoro pet miliona eura. Osim nekretnina, tada je saopšteno da su blokirani devizni računi i da je navodno na njima bilo oko 150.000 eura.

Protiv Darka Šarića trenutno se vodi ponovljen postupak zbog optužbi da je oprao 20 miliona eura zarađenih prodajom narkotika. Svojevremeno je pred Specijalnim sudom zbog ovoga on osuđen na devet godina zatvora, ali je Apelacija ukinula tu presudu i postupak vratila na novo suđenje. Takođe, pred Specijalnim sudom započeo je i novi postupak protiv Pljevljaka zbog optužbi da je tokom boravka u pritvoru organizovao novu kriminalnu grupu, čijim pripadnicima se na teret stavlja niz teških krivičnih djela, među njima i pokušaj ubistva svjedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Kada je riječ o imovini Rodoljuba Radulovića, protiv kojeg je postupak vođen u odsustvu, jer je u bjekstvu, na spisku su se našli stan u Beogradu od 380 kvadrata, kao i dvije garaže i ostava i perionica. Pored toga, traži se i oduzimanje 45 odsto udjela u jednom privrednom društvu.

Trajno oduzimanje imovine traži se i od Gorana Sokovića, koji je, kako se tvrdi, pored Šarića jedan od organizatora kriminalne grupe i koji je takođe u bjekstvu. Od njega i njegovih srodnika traži se oduzimanje tri stana u Beogradu. Prvi, od njega lično od 75 kvadratnih metara na Voždovcu, drugi na istoj adresi od njegovog brata od 60 kvadrata i treći od rođake, površine 100 metara kvadratnih na Novom Beogradu.

Izvor: Kuris.rs/Novosti

Foto: Blic

NIKŠIĆ PROGNOZA