Strašne posledice poplava u Sloveniji, šteta nekoliko milijardi eura

Šteta posle katastrofalne poplave dostićiće nekoliko milijardi eura, rekao je premijer Slovenije Robert Golob u emisiji Odmevi na Televiziji Slovenija. Vlada će se u utorak fokusirati na novi paket mjera, takođe direktno za građane. Na stolu će se naći i pitanje novog rebalansa ovogodišnjeg budžeta. Samo za intervenciju država će izdvojiti preko 100 miliona eura.

„Nećemo gledati na troškove za uspostavljanje osnovne infrastrukture“, bio je jasan premijer Robert Golob. Vlada je ovo uvjeravanje dala načelnicima pogođenih područja, u utorak će se sastati i sa sva tri opštinska udruženja na temu vanrednih mjera. Prema Golobovim riječima, oni žele da rade ruku pod ruku sa opštinama, a da pritom vode računa i o ljudima.

Prema najavama premijera, na sjednici vlade u utorak biće na stolu paket koji će direktno pomoći pogođenima. Za ovu namjenu opštine bi obezbijedile zemljište i opremile ga komunalnim objektima, dok bi država izgradila tipske montažne objekte i stavila ih na raspolaganje ugroženim porodicama, prenosi N1 Slovenija.

To bi trebalo da se desi za nekoliko mjeseci, a takvu pomoć će država omogućiti izmjenom zakonodavstva.

„Želimo da danas pokažemo ljudima rešenje“, rekao je premijer i dodao da vrijeme za akciju ne treba da se računa u mjesecima i godinama, već u danima i nedjeljama. Neophodno je vratiti povjerenje ljudi u zemlju i budućnost, dodao je on.

Podrazumijeva se da će u tu svrhu dodatno izmijeniti zakon o otklanjanju posledica elementarnih nepogoda. Predlog njegovih izmjena u pogledu avansa budžeta opštinama pogođenim nevremenom Vlada je već prihvatila u subotu, a očekuje se da će ga Narodna skupština razmotriti u srijedu. Ministri će, prema Golobovim riječima, razgovarati i o mjerama koje su već danas predstavljene za pomoć privredi i koracima za obnovu javne infrastrukture.

Tema sjednice Vlade trebalo bi da bude i drugi pregled budžeta za ovu godinu, jer će ove godine, prema riječima premijera, morati da bude obezbijeđeno oko 100 miliona eura. Istovremeno, u pripremi izmjena budžeta za 2024. moraće da se nađe više od 100 miliona eura.

„Šteta će iznositi nekoliko milijardi eura“, iznio je premijer poslednje procjene. Prema njegovim riječima, za efikasnu sanaciju biće potrebno „sve učiniti i strugati gdje god je to moguće“, i dobiti što više sredstava iz evropskih fondova i pomoći iz inostranstva. Vlada će razmotriti i pomoć iz fonda solidarnosti i drugih evropskih mehanizama.

Golob je podsjetio na već dobijenu i obećanu pomoć iz inostranstva – od humanitarne pomoći i hrane do teške mehanizacije i građevinske opreme, zajedno sa stručnjacima. Međunarodni mehanizmi su dokazali da solidarnost funkcioniše“, rekao je prvi ministar.

U srijedu će predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, između ostalih, posjetiti pogođena područja, uključujući i Črnu na Korošku, kako bi stekla bolju predstavu o katastrofi, podsjetio je Golob. Pošto će se zemlja sa sanacijom uhvatiti u koštac, premijer vjeruje da će to uspjeti, a uz međunarodnu pomoć, smatra, kadrovski će biti moguće lakše izvršiti sanaciju.

Foto: EPA

NIKŠIĆ PROGNOZA