Stoltenberg: NATO šalje dodatne snage na Kosovo

Sjevernoatlantski savjet sastao se danas kako bi razmotrili situaciju na Kosovu, izrazivši duboku zabrinutost zbog rasta tenzija na sjeveru te oblasti.

„Misija Kfora ostaje vidljivo i agilno prisutna širom Kosova. Uvijek ćemo preduzimati sve neophodne radnje da održimo bezbjedno okruženje i slobodu kretanja svih ljudi koji žive na Kosovu. To radimo nepristrasno i u skladu sa našim UN mandatom“, navodi se u saopštenju generalnog sekretara Jensa Stoltenberga.

Dodaje se da su od maja pojačali prisustvo Kfora, a da su juče ovlastili dodatne snage za rješavanje trenutne situacije.

„Uvijek ćemo se starati da naš komandant ima resurse i fleksibilnost neophodnu da Kfor ispuni svoj mandat. Spremni smo za dalja prilagođavanja potrebama Kfora na terenu“, navodi se u saopštenju.

Ističe se i da će Kfor nastaviti da bude u bliskoj koordinaciji sa svim relevantnim činiocima u Beogradu i Prištini, kao i sa pripadnicima Euleksa, OEBS, Unmika i diplomatske zajednice.

„Pozivamo sve strane da hitno deeskaliraju situaciju. Nastavljamo da pozivamo Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu pod posredovanjem EU, jer je to jedini način da se riješe tekuća pitanja i postigne rješenje da koje poštuje prava svih zajednica. To je ključno za dugotrajnu bezbjednost na Kosovu i stabilnost regiona“, poručio je NATO u saopštenju.

Situacija na sjeveru Kosova je izrazito napeta od 24. septembra, kada je grupa naoružanih Srba napala kosovsku policiju u selu Banjska. U napadu je poginuo kosovski policajac Afrim Bunjaku, a u razmjeni vatre koja je uslijedila i trojica Srba.

Kosovska policija je jutros izvršila pretrese u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Foto: EPA – EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA