Stabilnost BiH i regiona važna tema ministarskog sastanka NATO-a u oktobru

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za operacije Tomas Gofus izjavio je da će mir i stabilnost Bosne i Hercegovine (BiH) i regiona biti važna tema ministarskog sastanka NATO-a u oktobru, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH 30. avgusta.

Gofus je tokom susreta sa ministrom i zamjenikom ministra odbrane Zukanom Helezom i Aleksandrom Goganovićem istakao da će BiH uvijek imati podršku na njenom putu ka dostizanju demokratskih standarda u okvirima kolektivnog sistema bezbjednosti, na korist svih njenih stanovnika, navode iz Ministarstva.

On je dodao da će NATO podržavati i dalji nastavak misije EUFOR-a u BiH.

U saopštenju se navodi da je tokom susreta razgovarano o putu BiH ka punopravnom članstvu u Sjevernoatlantskom savezu, ali i izazovima s kojima se suočavaju Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, te o složenim političkim odnosima u zemlji i regionu.

Helez je rekao da Ministarstvo radi na ostvarivanju spoljnopolitičkih ciljeva BiH i opredjeljenja definisanih Zakonom o odbrani, Strategijom spoljne politike, te Bezbjednosnom i odbrambenom politikom BiH, koja se odnose na ispunjavanje uslova za pridruživanje EU i NATO-u, dodaje se u saopštenju.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo odbrane će po dobijanju zadataka od Komisije za saradnju sa NATO-om biti spremno da dostavi Pregled aktivnosti za Program reformi BiH iz nadležnosti ovog resora i Oružanih snaga BiH za 2023. godinu.

„Tome će prethoditi imenovanje novog tima za sprovođenje Programa reformi“, rekao je Helez.

Goganović je istakao važnost činjenice da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku o novoj strukturi generalskog kora Oružanih snaga BiH.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA