Beograd: Uhapšen osumnjičeni za šverc dvije tone kokaina

Slobodan Kostovski priveden je u Beogradu kao organizator grupe koja je pokušala da prokrijumčari dvije tone kokaina iz Ekvadora. Sudilo mu se i za ubistvo policijskog generala Buhe.

Slobodan Kostovski Kole (70), bjegunac iz brazilskog zatvora i još trojica osumnjičenih da su iz zemalja Južne Amerike u Evropu pokušali da prošvercuju oko dvije tone kokaina, danas će biti saslušani u Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal (JTOK). Osim Kostovskog koji je uhapšen u Beogradu, lisice na ruke su na teritoriji prijestonice i Novog Sada stavljene i B. K., N. S. i N. S. U akciji otkrivanja, a potom i hapšenja ove organizovane kriminalne grupe učestvovali su JTOK, Policijska uprava za grad Beograd i Bezbjednosno-informativna agencija u koordinaciji sa Evropolom i nadležnim policijskim organima više država.

Pripadnicima četvoročlane organizovane grupe na teret se stavlja da su od marta 2022. godine do prije dva dana kada su privedeni, iznajmljivali jedrilice, kontaktirali sa prodavcima droge, obezbjeđivali mjesta na kojima će se ona utovariti u plovila, istovarati iz njih, a potom sakriti i krijumčariti. Osumnjičeni su uhapšeni pošto su na jedrilici „Okeanija dos”, dugačkoj 22 metra, u internacionalnim vodama Atlantskog okeana, otkriveni paketi kokaina.

Prema riječima „Politikinog” sagovornika bliskog istrazi, pronađena droga bila je spakovana u više obilježenih pojedinačnih paketa koji su se nalazili u sportskim torbama.

„Kao i u mnogim drugim slučajevima narkotici su imali svojevrstan žig na osnovu kojeg su oni koji su primali pakete znali da je to tovar koji je njima namijenjen. Glavni organizator je, kako se sumnja, bio Kostovski, a članovi grupe imali su tačno utvrđene pojedinačne zadatke. Jedrilicom u kojoj je otkriveno oko dvije tone kokaina upravljali su ukrajinski i češki državljanin. Članovi kriminalne grupe su međusobno komunicirali kriptovanim telefonima koji su „razbijeni”. Dokazi dobijeni na ovaj način bili su izuzetno važni za otkrivanje osumnjičenih i načina na koji su obavljali posao“ otkriva „Politikin” sagovornik.

Prema riječima sagovornika portala „Politika” , vjerovatnije je da je Kostovski sa saučesnicima radio za neku veću grupu.

S obzirom na to da je Kostovski, inače srpski državljanin, uhapšen zbog sumnje da je organizator srpske kriminalne grupe koja se bavila švercom droge i da je JTOK doneo naredbu o sprovođenju istrage protiv njega, ali i da je Brazil za njim raspisao potjernicu, postavlja se pitanje da li će on biti deportovan u južnoameričku državu ili će se protiv njega voditi postupak u Srbiji.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA